haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Hükümetlerarası   Nükleer

2.10.2024

Akkuyu Nükleer Santralı Projesi

Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, "Birinci ünitede bütün ekipmanlar kuruldu, kontrolleri yapılıyor. İkinci ünitede reaktör çalışırken soğutmayı sağlayacak suyu taşıyan sistemin boruları kuruluyor. Üçüncü ünitede reaktör şaftı kısmında çalışmalar devam ediyor. Dördüncü ünitede ise iki katlı olan koruma katmanı tamamlandı, kor tutucu sahaya getirildi. Rusya'dan dördüncü güç ünitesi için reaktör basınç ekipmanının tedariki beklediğimiz önemli gelişmelerden"...

Akkuyu Nükleer A.Ş. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu NGS'ye (nükleer güç santralı) ilişkin (AA'ya) değerlendirmede bulundu.

Akkuyu NGS'de 4 ünitenin inşaatının farklı aşamalarda olmakla birlikte eş zamanlı sürdürüldüğünü belirten Sezemin, "Projenin inşa sürecinde birinci ünitede son aşamaya gelindi; bütün ekipmanlar halihazırda kurulmuştur ve çok büyük bir titizlikle kontrolleri yapılmaktadır. Projenin tasarımda öngörülen parametrelere uygunluğu büyük bir titizlikle kontrol ediliyor. Birinci güç ünitesinin işletmeye alınması için bütün gücümüzü ve imkanlarımızı seferber ettik" dedi. 

Santralın ikinci ünitesinde soğutma sisteminin borularının kurulumuyla alakalı çok önemli bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Sezemin, şunları kaydetti: "Bu boru hatları, reaktörün çalışması esnasında soğutmayı sağlayacak suyu taşıyor. Dolayısıyla 330 derecelik sıcaklığın 160 dereceye düşürülmesi için gerekli çalışma burada sağlanıyor. Bu görev de söz konusu boru hatlarıyla yapılıyor." 

"Rusya'dan dördüncü güç ünitesi için reaktör basınç ekipmanının tedariki beklediğimiz önemli gelişmelerden": 

Üçüncü güç ünitesinde "reaktör şaftı" denilen kısımda çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Sezemin, dördüncü ünitedeki çalışmalara ilişkin de bilgi verdi. Sezemin şunları kaydetti; "Geçen sene sonuna doğru reaktör binasının temel kısmının yapımını tamamladık. İlaveten türbin binasındaki diğer çalışmalar eş zamanlı olarak başlamış ve halihazırda devam etmektedir. Oradaki tabliyelerle ilgili bütün çalışmalar tamamlanmıştır. Dördüncü ünitede iki katlı olan koruma katmanı denen yapı tamamlanmıştır. Burada çok önemli sayılabilecek kor tutucu dediğimiz bir ekipman sahaya getirilmiştir. Eş zamanlı olarak deniz, hidroteknik yapılar, kıyı yapıları planımıza göre devam etmektedir. Buhar üretici dediğimiz ekipman bütün bileşenleriyle üçüncü ünitede kullanılmak üzere sahaya getirilmiştir. Bu sene için de Rusya'dan dördüncü güç ünitesi için reaktör basınç ekipmanının tedariki beklediğimiz önemli gelişmelerden biri."

Yıllık Rapor