haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Makro Veriler   Kalkınma ve Hükümet Programları

18.4.2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Açıklamaları

Hazine Bakanı Şimşek, "Kısa vade en önemli zorluk yüksek enflasyon, düşürülmesi öncelikli hedefimiz. 2026'ya kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz. Piyasanın enflasyon beklentileri gelecek 12 ayda yaklaşık yüzde 36 civarında. Türk ekonomisini karbondan arındırmaya kararlıyız"...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası - IMF Bahar Toplantılarına katılmak üzere gittiği Washington'da,  Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

OVP'nin (Orta Vadeli Program) "güçlü ve güvenilir" bir çerçeveye sahip olduğunu söyleyen Şimşek, "Program, fiyat istikrarını ve kamu maliyesi disiplinini yeniden sağlamayı, cari açığın azaltılması gibi diğer bazı makroekonomik zorlukları ele almayı amaçlıyor. Nihai hedef sürdürülebilir yüksek büyüme oranı ve herkes için refah sağlamak. Kısa vade en önemli zorluk yüksek enflasyon. Maliye politikasıyla Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele çabalarını desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu. Programın temel amaçlarının ayrıca rekabetçilik ile verimliliğin artırılması ve yapısal reformlar olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'de geçen yıl meydana gelen depremlerin bütçede büyük bir açığa neden olduğunu anımsatarak açığın azaltılmasına yönelik önemli tedbirler aldıklarını kaydetti. Türkiye'nin ana ticaret ortaklarının büyüme beklentilerindeki iyileşmenin dış talebi destekleyeceğini belirten Şimşek, "Cari açık program hedeflerimizin ötesinde daralıyor." dedi.

"Enflasyonun düşürülmesi öncelikli hedefimiz":

"Enflasyonun düşürülmesi öncelikli hedefimiz" diyen Şimşek, aylık enflasyonun yavaşladığını ve yıllık enflasyonun ise bu yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını kaydederek şunları söyledi: "2026'ya kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz, o zamana kadar oldukça kapsamlı yapısal reformları uygulamaya koyacağız. Yatırımcıların Türkiye'ye bakışı geçen seneye göre değişti. Geçen yıl Ortodoks politikalardan geri adım atılması, programın uygulanmama ihtimali konusunda şüpheleri vardı. Bu yıl bu konuda neredeyse hiç soru gelmedi. Programın sürekliliğine dair değil artık daha çok programın detaylarına ilişkin sorular oluyor. Programı güçlendireceğiz, ileriye dönük yapısal reformları hızlandıracağız."

Şimşek ayrıca şu açıklamaları yaptı: "Türk varlıklarına çok güçlü bir ilgi var. Halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor. Piyasanın enflasyon beklentileri gelecek 12 ayda yaklaşık yüzde 36 civarında. Türkiye'de Haziran 2028'e kadar seçim yok. Bu da Program sonuçlarını almak için siyasi istikrar açısından bolca zaman sağlayacak. Türkiye ekonomisi dayanıklı. Ülkede canlı bir özel sektör ve güçlü girişimcilik kültürü bulunuyor. Türkiye'nin emsal ülkelerle karşılaştırıldığında uzun vadede avantajları var. Küresel borçluluk büyümenin önünde hız kesen bir faktör. Türkiye'nin borcunun gayrisafi yurt içi hasılasına oranının gelişmekte olan ülke ortalamasına kıyasla düşük seyrediyor."

"Türk ekonomisini karbondan arındırmaya kararlıyız":

Yeşil dönüşümün Türkiye'nin en büyük önceliklerinden biri olduğuna dikkati çeken Şimşek, geçen yıl itibarıyla kurulu güç kapasitesinin yüzde 55'inin rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerjiye dayandığını, inşaatı devam eden nükleer santralın da devreye gireceğini kaydetti. Dolayısıyla fosil yakıtlara bağımlılığın giderek azaldığına işaret ederek, "Yeşil dönüşüm ile rekabet gücü ve üretkenliği artırmaya yardımcı olacak yatırımlar yoluyla Türk ekonomisini karbondan arındırmaya kararlıyız." diye konuştu.

Yıllık Rapor