haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Şirket Haberleri   Demiryolları

5.7.2022

Yapı Merkezi Tanzanya’da Darüsselam - Mwanza Demiryolu Hattının 4. Fazını da Üstlendi

Böylece Afrika’nın en uzun demiryolunun yapımını üstlenmiş olan Yapı Merkezi, aynı zamanda yurtdışında bu uzunlukta (toplam 1.211 km) bir demiryolu projesinin yapımını üstlenen ilk Türk firması oldu. 4. fazın sözleşmesiyle, 165 km’lik tek hat demiryolunun yan hatlarıyla birlikte yapımı, sinyalizasyon, telekomünikasyon ve elektrifikasyon işlerinin de tümünü Yapı Merkezi üstlenmiş bulunuyor. Yapı Merkezi, 900 milyon Dolar'lık bu fazı da 42 ayda tamamlamayı planlıyor...

Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik firmalarından biri olan ve dünya çapında dev projelere imza atan Yapı Merkezi, Tanzanya’daki Darüsselam - Mwanza Demiryolu hattının birinci, ikinci ve üçüncü fazından sonra, Tabora’dan İsaka’ya uzanan 4. faz çalışmalarını da üstlendi. Yapı Merkezi projenin ilk 2 fazındaki başarılı çalışmaları sebebiyle 3. faz çalışmalarını da Aralık ayında üstlenmişti TEBA:2050/ 28 Aralık 2021.

Aradan geçen 7 ay gibi kısa bir zamanda da projenin 4. faz çalışmasını alan Yapı Merkezi böylece Afrika’nın en uzun demiryolunun yapımını da üstlenerek bir Türk firmasının dünyadaki en uzun demiryolu işine imza attı. Tanzanya’daki anahtar teslim tek hat demiryolu projesindeki tüm altyapı işlerine ilave olarak; Tabora ile İsaka şehirleri arasındaki toplam 3 istasyon, bakım atölyesi ve depo alanı, Demiryolu Enstitüsü’nün inşaası, 165 km’lik tek hat demiryolunun yan hatlarıyla birlikte yapımı, sinyalizasyon, telekomünikasyon ve elektrifikasyon işlerinin de tümünü Yapı Merkezi üstlenmiş bulunuyor.  Darüsselam ile Mwanza’yı birbirine bağlayacak olan toplam 1.211 km’lik demiryolunun 4. fazı olan 900 milyon Dolar'lık bu projeyi Yapı Merkezi 42 ayda tamamlamayı planlıyor. 

Tanzanya’da Tabora’dan İsaka’ya uzanan demiryolu hattının 4. faz çalışmaları için, 4 Temmuz 2022 tarihinde Darüsselam’da  imza töreni düzenlendi. 

Yapı Merkezi Holding CEO’su Aslan Uzun:

İmza törenine katılan Yapı Merkezi Holding CEO’su Aslan Uzun, Afrika’da bugüne kadar gerçekleştirdikleri başarılı projelere bir yenisini daha ekliyor olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek şunları aktardı: “Tanzanya’da gerçekleştirmekte olduğumuz, Doğu Afrika’nın en hızlı tren hattı, Darüsselam-Mwanza Demiryolu’nun ilk 3 kısmının yapımını da şirketimiz üstlenmişti. Geçtiğimiz günlerde Sahra Altı Afrika’nın ilk elektrikli  lokomotifi hattımız üzerinde test sürecine başladı. Tanzanya Demiryolları yetkilileri Yapı Merkezi’nin titizliği ve iş kalitesine duydukları güven nedeniyle, Tanzanya Cumhuriyeti’nin bu çok önemli demiryolu hattının 4. bölümünün yapım işini de bize emanet ettiler. Söz konusu projenin 165 km’lik 4. fazı için imzaları attık. Bu ikonik ve çevre dostu projenin önemli bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”

Yapı Merkezi 3 kıtada 4.000 km’nin üzerinde demiryolu inşa etti. Yapı Merkezi’nin, Tanzanya, Etiyopya, Senegal, Zambiya, Cezayir, Fas ve Sudan gibi diğer Afrika ülkelerinde de devam eden ve tamamlanmış ulaşım projelerinde imzası bulunuyor. 

Yıllık Rapor