haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Doğalgaz   Genel

24.5.2021

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez'den Önemli Açıklamalar

"Sakarya Gaz Sahası'nda her keşifte yeni rezervler ekleyeceğiz, Haziran ayını bekleyelim. Yabancı uluslararası firmalarla müzakerelerimizi yaparken yerli imkanların sonuna kadar kullanılmasını ifade ediyoruz.-Doğu Akdeniz'de açtığımız bazı kuyularda gaz emareleri var. -Sondaj filomuzu artırmayı arzuluyoruz. Satın alma ya da kiralama hangisi ekonomik ise o yola gideceğiz.-Doğalgaz alım kontratları konusunda, fiyat ve ekonomik şartları daha uygun olan kaynaklarla kontrat yapılacak"...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz arama projelerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez, "Sakarya Gaz Sahası'nda bizim beklentimiz 405 milyar metreküp değil, her keşifte yeni rezervler ekleyeceğiz. Haziran ayını bekleyelim.Tedarik anlaşmaları yapılıyor, uygulamalara yönelik taahhüt çalışmaları var. Bu işle ilgilenen firmalar kapımızı çalıyor. Derin deniz çalışmalarında çok fazla deneyimli firma yok. Yabancı uluslararası firmalarla müzakerelerimizi yaparken yerli imkanların sonuna kadar kullanılmasını istiyoruz. Bu gemileri aldığımızda insan kaynağımız yoktu. Şimdi 3’te 2’si kendi insan kaynağımızdan oluşmaya başladı. İnşallah büyük bir aksilik olmadığı takdirde 2023 yılında bu sahayı üretime almış olacağız... İlk 5-6 kuyudan sonra üretime alabiliriz. 4 fazda 2027-2028’de üretimi aşmış olacağız. Bu konu Sakarya Gaz Sahası’yla ilgili. Bu yıl içinde yeni keşifler olursa bazı altyapıların ortak kullanılması söz konusu olacak. Gazı Filyos’a getireceğiz." dedi. 

Doğu Akdeniz'de son durum:

Bakan Dönmez ayrıca, "Doğu Akdeniz'de açtığımız bazı kuyularda gaz emareleri var. Gaz emaresi gördüğümüz yerlerde yeni sondajlar yapacağız. Araştırmalar sürüyor. Görevli arkadaşlarımız analizler yapmaya devam ediyor. Açtığımız kuyularda potansiyel olduğunu değerlendiriyoruz. Akdeniz’de son 3 yıldır yaklaşık 9 tane derin deniz sondajı yaptık. 3 tanesi KKTC’den aldığımız sahalardı, diğer 5 tane kıta sahanlığımızdaydı. Burada haklarımız var, taviz vermek zorunda değiliz." diye konuştu.

Dönmez, "Şu anda sondajla alakalı görüştüğümüz birkaç kaynak var. Sondaj filomuzu artırmayı arzuluyoruz. Satın alma ya da kiralama hangisi ekonomik ise o yola gideceğiz. 4. gemi de olabilir. Karadeniz’de iş programında artış var. Zaman zaman kiralama yöntemleri de ekonomik oluyor." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin şu anda 4,4 milyar metreküp olan doğalgaz depolama kapasitesini 2023-2024 yıllarında 10 milyar metreküpün üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydederek, doğalgaz alım kontratları konusunda ise fiyat ve ekonomik şartları daha uygun olan kaynaklarla kontrat yapılacağını dile getirdi.

Yıllık Rapor