haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Yurtdışı Haberler   Konferanslar

26.1.2021

Dünya Ekonomik Forumu 2021 "Büyük Sıfırlama" Teması ile Başladı

Başekonomist 2021 Görünümü Raporundan: "Dünya ekonomisini şekillendirecek ana eğilimler eşitsizlik ve dijitalleşme olacak. Eşitsizliğin hızlanması, teknoloji platformlarının pazar hakimiyetindeki artış ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, COVID-19 krizinin mirası olarak uzun bir süre devam edecek. Para, maliye ve rekabet politikaları bu yeni eğilimlere verilecek yanıtlara odaklanacak. Bu süreçte kamunun ekonomideki rolü güçlenecek"...

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde: "Euro Bölgesinde ekonomik toparlanma gecikebilir fakat raydan çıkarılmaması gerekir"...

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantıları bu yıl 25-29 Ocak 2021 tarihlerinde, salgın koşulları nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenecek. Bu senenin ana teması “the Great Reset” (Büyük Sıfırlama) olacak. Daha adil ekonomiler, iyilik için teknoloji, jeopolitiğin ötesinde, toplum ve işin geleceği ise WEF’te tartışılacak diğer başlıklar olacak.

Toplantılar öncesinde WEF, kamu ve özel sektörden birçok önemli uzmanın birlikte hazırladığı "Başekonomist 2021 Görünümü" başlıklı raporunu yayımladı.

Raporda, dünya ekonomisini şekillendirecek ana eğilimlerin eşitsizlik ve dijitalleşme olacağı belirtildi. Rapora göre, eşitsizliğin hızlanması, teknoloji platformlarının pazar hakimiyetindeki artış ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, COVID-19 krizinin mirası olarak uzun bir süre devam edecek. Salgınla mücadele ve aşılama çalışmaları ile birlikte, para, maliye ve rekabet politikaları bu yeni eğilimlere verilecek yanıtlara odaklanacak. Bu süreçte kamunun ekonomideki rolü güçlenecek. Özellikle COVID-19 aşısı üretimi ve dağıtımı gibi konularda çözüm dünya çapında iş birliği ve koordinasyonla sağlanabilecek. Bu nedenle, paralel tedarik zincirleri ve küreselleşmeden geri dönüş uzun bir süre devam etmeyecek.

"2021'in ikinci yarısında salgın nedeniyle yapılan kamu harcamaları, uzun vadede büyümeye odaklı sektörlere yönelecek"

Aşılama kampanyaları hız kazanacak ve 2021'in ikinci yarısında salgın nedeniyle yapılan yüksek miktardaki kamu harcamaları, uzun vadede büyümeye odaklı olan sektörlere yönelecek. Salgın ve uygulanan tedbirler nedeniyle yapılan yüksek kamu harcamalarının geri ödemelerine başlamak için birkaç yıl beklenecek. COVID-19 aşıları ekonomik toparlanmaya önemli ölçüde yardımcı olacak. ABD'deki yeni yönetim çok taraflılığı canlandırarak içeride ve dışarıdaki zorlukların çözümüne katkı sağlayacak. Küreselleşmeden geri dönüş, eşitsizlik ve dijitalleşme bu yıl dünya ekonomisini şekillendirecek ana eğilimler olarak öne çıkacak. Bu yılın ekonomik görünüme yönelik en ciddi riski COVID-19'un yeni ve hızlı yayılan türleri oluşturacak.

ECB Başkanı Lagarde, "Salgın sonrası ekonomi farklı olacak":

WEF 2021 "Davos Gündemi" toplantıları kapsamında çevrimiçi olarak düzenlenen "Ekonomik Büyümenin Yeniden İnşası" konulu panelde konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, 2020'nin dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi ekonomisinin daraldığını söyledi. COVID-19 salgınında şirketler ve hanehalkı için finansman koşullarının uygun olması gerektiğini vurgulayan Lagarde, "Salgın sonrası ekonomi farklı olacak" dedi. 

COVID-19'un yeni türlerine yönelik endişelere ve sıkılaşan kısıtlamalara rağmen, 2021'in salgın sonrası ekonomik toparlanma yılı olmasını umduğunu söyleyen Lagarde, Euro Bölgesi'ne ilişkin, "Ekonomik toparlanma gecikebilir fakat raydan çıkarılmaması gerekir." diye konuştu. ECB'nin ekonomiyi desteklemek için uzun bir süre piyasada olacağına işaret eden Lagarde, "Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) şu anki 1,85 trilyon Euro'luk büyüklüğünden daha küçük olabilir fakat daha büyük de olabilir. Bunu bilmemizin hiçbir yolu yok." değerlendirmesinde bulundu.

Yıllık Rapor