haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar

16.9.2020

OECD Ekonomik Görünüm Raporu

Küresel ekonomi için daralma tahmini daha önce öngörülen %6'dan %4,5'e, Türkiye ekonomisi için %4,8'den %2,9'a revize edildi...

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı.

Kurum, küresel ekonomik görünümün Kovid-19 salgını nedeniyle son derece belirsiz kalmaya devam ettiğini belirterek, küresel ekonomiye ilişkin Haziran'da yüzde 6 olarak açıkladığı küçülme tahminini yüzde 4,5'e düşürdü.

OECD raporunda, Türk ekonomisine yönelik bu yıl için Haziran'da yüzde 4,8 olan daralma tahmini yüzde 2,9'a düşürüldü. Türk ekonomisinin 2021'de ise yüzde 3,9 büyüyeceği tahminine yer verildi. 

Salgın nedeniyle küresel ekonomide belirsizliğin yüksek kalmaya devam ettiği vurgulanan raporda, ekonomik toparlanmanın gücünün ülkeler ve sektörler arasında önemli ölçüde farklılıklar gösterdiği aktarıldı. Kovid-19 salgınında küresel üretimde düşüşün beklenenden daha az olduğu belirtildi. Ancak salgınının daha güçlü bir şekilde yeniden canlanması ve daha sıkı karantina önlemlerine başvurulması halinde bunun gelecek yıl küresel büyümeyi 2-3 puan aşağı çekebileceği bildirildi. 

OECD Başekonomisti Boone:

OECD Başekonomisti Laurence Boone, raporun sunumunda, dünyanın, ağır bir sağlık krizi ve İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en dramatik ekonomik yavaşlamayla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bunun (sağlık krizi ve ekonomik yavaşlama) ne zaman biteceği henüz belli değil ancak politika yapıcıların güven oluşturmaya yardımcı olmak için yapabileceği çok şey var" dedi. 

2008 finansal krizinden sonraki gibi hükümetlerin maliye politikasını çok çabuk sıkılaştırma hatasından kaçınmaları gerektiğinin altını çizen Boone, hükümetlerin desteğinin sürekli olmaması halinde şirket iflasları ve işsizliğin artacağı uyarısında bulundu. Ekonomide dijitalleşmeye dikkati çeken Boone, hükümetlere "yeşil ekonomi" için daha fazla harcama yapması çağrısı yaptı.

Yıllık Rapor