haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Araştırma   İnşaat

11.9.2019

İMSAD, Türkiye İnşaat Sektörü Ağustos 2019 Raporu

"Ağustos ayında inşaat işlerinin mevcut seviyesi bir önceki aya göre sadece 0,1 puan arttı ve oldukça düşük seviyede kalmaya devam etti. Bu, geçen yıllar ile karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 25 daralmayı gösteriyor. Yeni alınan inşaat işlerinde Ağustos'ta sınırlı bir toparlanma ve dip seviyeden bir dönüş görülüyor. Ancak alınan yeni iş siparişlerinin seviyesi halen çok düşük, Bu, inşaat sektöründe önümüzdeki çeyrek dönemlerde de daralmanın devam edeceğine işaret ediyor..."

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Türkiye İnşaat Sektörü Ağustos 2019 raporunu yayımladı.

Raporda inşaat sektörünün 2019 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 12,7 küçüldüğü, böylece inşaat sektörünün dört çeyrektir üst üste küçülmekte olduğu ve en hızlı küçülmenin bu çeyrekte yaşandığı, inşaat sektöründe çeyrek dönemler itibarıyla küçülmenin hızlandığı kaydediliyor. 

"İnşaat harcamaları reel olarak yüzde 33,0 veya yüzde 37,0 daraldı":

İnşaat harcamalarının 2019 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla yüzde 11,8 gerileme gösterdiği, böylece nominal olarak harcamaların düştüğü belirtiliyor. Ayrıca aynı dönemde gerçekleşen yıllık yüzde 21,1 inşaat maliyeti artışı ve yüzde 25,04 üretici fiyat endeksleri ile karşılaştırıldığında, inşaat harcamalarının reel olarak yüzde 33,0 veya yüzde 37,0 daraldığı bildiriliyor.

"Mevcut inşaat işleri seviyesi geçen yıllar ile karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 25 daralmayı gösteriyor":

Ağustos ayında inşaat işlerinin mevcut seviyesinin bir önceki aya göre sadece 0,1 puan arttığı ve oldukça düşük seviyede kalmaya devam ettiği bildiriliyor. İnşaat işlerinin mevcut seviyesinin Ocak ayındaki sert düşüşün ardından artış eğilimine girdiği ve Mayıs ayına kadar yükseldiği, Haziran ayında uzun bayram tatili ve siyasi beklentiler ile mevcut işlerde düşüş gerçekleştiği kaydediliyor. Temmuz ayında ise mevcut inşaat işlerinin seviyesinin bir önceki aya göre 5,2 puan artış gösterdiği belirtiliyor. Ağustos ayında ise mevcut işlerin hemen hemen aynı seviyede kaldığı, bu gelişmelere bağlı olarak mevcut inşaat işleri seviyesinin geçen yıllar ile karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 25 daralmayı gösterdiği bildiriliyor.

İnşaat sektöründe alınan yeni iş siparişlerinin ise 2019 yılı Temmuz ayında ilk kez aylık bazda artış gösterdikten sonra Ağustos ayında da 2,9 puan birden yükseldiği kaydediliyor. Yeni alınan inşaat işlerinde sınırlı bir toparlanma görüldüğü ve dip seviyeden bir dönüş olduğu bildiriliyor. Ancak alınan yeni iş siparişlerinin seviyesi halen çok düşük olduğundan, inşaat sektöründe önümüzdeki çeyrek dönemlerde de daralmanın devam edeceğinin beklendiği ifade ediliyor.

"2019 yılının ilk yarısında İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi %20,3 geriledi":

Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretimi ve ithalatı hakkında da şu bilgilere yer veriliyor:

"İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi Yılın İlk Yarısında Yüzde 20,3 Daraldı. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2019 yılının Haziran ayında 2018 yılının Haziran ayına göre yüzde 21,2 daralmıştır. Böylece yeni yılın ilk yarısında tüm aylarda üretimde daralma yaşanmıştır. 2019 yılının ilk yarısında ise üretim yüzde 20,3 gerilemiştir. Bu dönemde yaklaşık beşte birlik bir üretim kaybı ortaya çıkmıştır. Bu gerilemede iç pazardaki keskin daralma etkili olmaya devam etmektedir. İhracattaki miktar artışı ise üretim kaybını telafi edememektedir. 

2019 yılının ilk yarısında inşaat malzemeleri ihracatı yüzde 0,5 azalarak 10,33 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılını 21,57 milyar dolar ihracat ile kapatan inşaat malzemeleri ihracatı yeni yılın ilk yarısında dalgalanmalar göstermiştir. Bu dalgalanmalar ardından 2018 Haziran-2019 Haziran aralığında yıllık ihracat 21,56 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yıllık ihracat 2018 ihracat seviyesinin altına inmiştir. 

İnşaat malzemeleri ithalatı 2018 yılında önemli ölçüde gerilemiş ve 8,1 milyar dolara kadar inmişti. 2019 yılının ilk yarısında ise ithalattaki sert daralma hızlanarak sürmektedir. İlk altı ayda ithalat yüzde 27,9 gerileyerek 3,31 milyar dolara inmiştir. Böylece 2019 yılının ilk yarı sonunda yıllık ithalat 6,82 milyar dolar seviyesine kadar inmiştir."

Yıllık Rapor