haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Şirket Haberleri   Demiryolları

26.7.2019

TÜLOMSAŞ'ın PowerHaul Lokomotifleri Körfez Ulaştırma A.Ş.'ye Teslim Edildi

Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren iştiraki Körfez Ulaştırma A.Ş., TÜLOMSAŞ - Wabtec iş birliği kapsamında üretilen beş adet dizel-elektrikli PowerHaul serisi lokomotifi teslim aldı.

İki yıl önce TCDD’nin ana hatlarını kullanma lisansı ile demiryolu taşımacılığına başlayan Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığı alanındaki iştiraki Körfez Ulaştırma A.Ş., TÜLOMSAŞ - Wabtec işbirliği kapsamında üretilen beş adet dizel-elektrikli PowerHaul® serisi lokomotifi teslim aldı. Şirket, beş yeni lokomotifle Tüpraş rafinerileri ve bağlantılı akaryakıt terminalleri arasında ürünlerin daha hızlı ve verimli taşınmasını sağlayacak.

Dizel-elektrikli lokomotifler, ABD merkezli demiryolu ekipman üreticisi Wabtec’in stratejik bölgesel iş ortağı olan TÜLOMSAŞ tarafından Eskişehir fabrikasında üretildi. Ürünlerin teknolojisini ve tasarımlarını Wabtec; yerel üretimini, montajını ve son testlerini ise TÜLOMSAŞ gerçekleştirdi.

Körfez Ulaştırma A.Ş., TÜLOMSAŞ ve Wabtec; lokomotiflerin üretimi için verilen siparişi 2018’in Eylül ayında InnoTrans fuarında duyurmuştu. Gerçekleştirilen teslimatla, Körfez Ulaştırma A.Ş.’nin beş kiralık lokomotiften oluşan filosunun büyüklüğü ikiye katlanmış oldu.

En yüksek düzeyde performans sergileyen, orta ağırlıkta lokomotifleri kapsayan PowerHaul lokomotif serisi, BA Evre IIIa emisyon şartlarına ve TSI karşılıklı-çalışırlık (interoperability) standartlarına uygunluk gösteriyor. İleri teknolojili, common-rail yakıt enjeksiyon sistemini içeren, 16 silindirli, 3700 HP PowerHaul P616 motorla donatılmış olan yüksek elektrik gücüne sahip lokomotifler yakıt tüketiminde yüzde 18 azalma sağlıyor. Ayrıca, yüksek-performanslı AC çekiş-kontrol teknolojisi ve münferit aks-kontrol özelliğiyle daha üst düzeyde güvenilirlik ve çekiş gücü sunuyor.

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü:

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise “Bilgi birikimimiz, nitelikli insan kaynağımız ve yetkinliklerimizle son teknolojiye sahip lokomotiflerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretimimizle, yan sanayinin gelişimine ve ekonomimiz için katma değer oluşturulmasına da katkı sağlıyoruz” dedi.

Körfez Ulaştırma A.Ş. Genel Müdürü:

Operasyonların genişlemesine paralel olarak lojistik faaliyetlerinin gücünü ve verimliliğini artırdıklarını belirten Körfez Ulaştırma A.Ş. Genel Müdürü Tufan Başarır, “Filomuza beş yeni lokomotifin katılmasıyla, ürünlerimizi rafinerilerimiz ve akaryakıt terminallerinden daha verimli ve hızlı bir şekilde taşıyarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha etkin bir şekilde karşılayabileceğiz” dedi.

Wabtec Genel Müdürü:

Wabtec Rusya/BDT/Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Genel Müdürü Gökhan Bayhan “Türkiye’de yıllara dayanan bir iş ortaklığımız var. Wabtec olarak, lokomotiflerin faaliyete başlamasıyla birlikte yaşam döngüleri boyunca en iyi şekilde hizmet verebilmeleri için gereken desteği ve teknik uzmanlığı da sağlayacağız” dedi.

Körfez Ulaştırma A.Ş. hakkında:

Tüpraş'ın %100 bağlı ortaklığı olan Körfez Ulaştırma A.Ş. Türkiye'nin ilk özel tren operatörü. Tüpraş ürünlerinin demiryolu ile taşınması amacı ve Türkiye’de demiryolu yük taşımacılığında faaliyet göstermek üzere kuruldu. Körfez Ulaştırma A.Ş., Tüpraş/Körfez Ulaştırma A.Ş. sahipliğindeki 439 vagon ve kiralanmış diğer vagonların yanında, TCDD'den (Türkiye Devlet Demiryolları) kiralanan beş dizel lokomotif ile Aralık 2017'de demiryolu faaliyetlerine başladı.

Wabtec Corporation hakkında:

Wabtec Corporation, demiryolu yük ve transit taşımacılığında ekipman, sistem, dijital çözüm ve katma değerli hizmetlerin önde gelen global sağlayıcısı. GE Transportation ve Faiveley Transport'un yaklaşık 4 asırlık ortak deneyimine dayanan şirket, dijital demiryolu ve transit ekosistemlerinde üstün uzmanlığa, teknolojik inovasyona ve dünya standartlarında üretim ve hizmet yetkinliğine sahip. Yük portföyünde kapsamlı bir lokomotif yelpazesi, yazılım uygulamaları ve Pozitif Tren Kontrolü (PTC) dahil olmak üzere çok sayıda kritik görev kontrol sistemi bulunuyor. Transit portföyü, dünyadaki hemen her büyük demiryolu transit sistemine yüksek mühendislik sistemleri ve hizmetleri sağlayarak, otobüsler ve trenlerle ilgili tüm segmentlerde entegre komponent çözümleri sunuyor.

Yıllık Rapor