haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Hükümetlerarası   Nükleer

28.6.2019

Sinop Nükleer Enerji Santralı Projesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: "Hem maliyet, hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşmamızla uyum içinde olmayan bir tabloyla karşılaştık. Sinop nükleer enerji santralinin arzu ettiğimiz gibi ilerlememesi tabii ki üzücü. Ne var ki, Japonya ile enerji işbirliğimizi sadece nükleer enerji alanıyla sınırlamıyoruz"...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 28-29 Haziran tarihlerinde Japonya’nın Osaka şehrinde yapılacak G20 Lİderler Zirvesi öncesinde Japon Nİkkei gazetesine verdiği röportajda, Sinop NÜkleer Santralı Projesi'nin "istenildiği gibi ilerlemediği"ne yönelik açıklama yaptı. Japon basınına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Proje ile ilgili şunları söyledi;

“Sinop nükleer enerji santrali projesinde arzu edilen noktada değiliz. Japon tarafınca hazırlanan fizibilite çalışması raporu ve maliyet analizi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve diğer gerekli kurumlarımız tarafından ayrıntısıyla incelendi. Hem maliyet, hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşmamızla uyum içinde olmayan bir tabloyla karşılaştık. Sinop nükleer enerji santralinin arzu ettiğimiz gibi ilerlememesi tabii ki üzücü. Ne var ki, Japonya ile enerji işbirliğimizi sadece nükleer enerji alanıyla sınırlamıyoruz. Japonya ile temiz kömür, yenilenebilir enerji, Ar-Ge çalışmaları, insan kaynakları gelişimi ve ulaştırma gibi çok alanda birlikte çalışabileceğimizi düşünüyoruz.”

Sinop Nükleer Santralı Projesi'nin, Türkiye ve Japonya arasında 3 Mayıs 2013 tarihinde imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma ile Japon Konsorsiyumu (MHI-Engie-Itochu) ile EÜAŞ ortaklığında yapımı planlanmıştı.

Proje maliyetinin yaklaşık 40 milyar dolar olduğu söylenmişti:

Proje'nin son durumuna ilişkin bilgiler Japon basınında yer almış, 20 milyar dolar civarında beklenen Proje'nin maliyetinin, fizibilite etüdü sonucunda 37,5 milyar dolar gibi bir rakama çıkmış olduğu bildirilmişti TEBA:15 Mart 2018.  Proje'nin Japon ticari ortağı Itochu Corp. firmasının Proje'den çekildiği duyurulmuştu TEBA:27 Nisan 2018. Bunun üzerine MHI firması yaptığı açıklamada, fizibilite etüdü üzerinde Türk Hükümeti ve Enerji Bakanlığı'nın değerlendirmesinin devam ettiği ve henüz Proje'den çekilmediklerini bildirmişti TEBA:1895/ 6 Aralık 2018. Proje'nin durdurulmasıyla ilgili ise bugüne kadar Türk tarafından bir açıklama yapılmamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması Proje'nin "ilerlemediğine" ilişkin şimdiye kaar yapılan en üst düzey açıklama olarak yorumlandı.  

Yıllık Rapor