haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Makro Veriler   Kalkınma ve Hükümet Programları

14.9.2018

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'dan Önemli Açıklamalar

"3 yıllık OVP'yi 20 Eylül'de açıklayacağız.-Dövizle ödemeleri ve işlemleri yasaklayan Yönetmeliğimizi de kısa sürede yayımlayarak, geçmiş işlemlerin hangi esaslar üzerinden yapılacağını açıklayacağız.-Kamuda büyük tasarruf ve verimlilik hamlesini sağlamak için "Maliyet ve Değişim" ofisi kuracağız"...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son dönem ekonomik gelişmelere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Albayrak, "Merkez Bankası enflasyonla mücadele konusunda para politikası alanında gerekli gördüğü adımı attı. Bundan sonra da ihtiyaç duyulduğunda sıkılaşma yönünde yeni adımlar atacağı mesajını verdi. Şimdi mali taraftaki en önemli husus enflasyonla mücadele, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme, cari açığın düşürülmesi konularında 3 yıllık iş planımız olan OVP'nin açıklanmasıdır. 20 Eylül'de açıklayacağız." dedi. OVP'de gerçekçi makro hedefler ortaya koyacaklarını kaydeden Albayrak, "Bu hedeflere ulaşmak için atacağımız adımları paylaşacağız." dedi.

Albayrak, "Bundan sonraki süreçte tüm bakanlarla birlikte enflasyonla mücadele, tasarruf ve verimlilik esaslı çalışmaların benimsenmesi ana ve temel hedef olacak. Kamunun yanında özel sektör, bankalarımızın ve STK'larımızın da bu konuda katkı sağlamalarına çalışacağız. Hepsi ile gerekli görüşmeleri yapacağız." dedi. Albayrak ayrıca, "Dövizle ödemeleri ve işlemleri yasaklayan düzenlememiz çıktı. Yönetmeliğimizi de kısa sürede yayımlayarak, geçmiş işlemlerin hangi esaslar üzerinden yapılacağını açıklayacağız." diye konuştu. Albayrak, İhracatçıların dövizlerini 180 gün içinde ülkeye getirerek, TL'ye çevirmelerini zorunlu hale getiren düzenlemeye ilişkin tebliğleri görüşe açtıklarını kaydetti. 

Bakan Albayrak, kamuda büyük tasarruf ve verimlilik hamlesini sağlamak için "Maliyet ve Değişim" ofisi kuracaklarını da açıkladı. Albayrak, "Yılın sonuna kadar bütçe dengesini sağlamak adına 35 milyar TL gelir ve tasarruf sağladık. Bütçe açığı yüzde 2'nin altında gerçekleşecek" dedi. Albayrak, "Özellikle, ithalat içerisinde yüksek payı olan ara ürünlerin yerlileştirilmesi büyük önem arz ediyor. OVP bu kapsamda da tüm bakanlıklara sorumluluklar ortaya koyacak" diye konuştu.

Yıllık Rapor