haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Araştırma   Diğer Haberler

23.7.2018

G20 Sonuç Bildirgesi

"Kısa ve orta vadeli aşağı yönlü riskler yükseldi. Risklerin azaltılması için diyalog arttırılmalı, güven güçlendirilmeli"

IMF Başkanı Lagarde: "Kısa vadede ticaret gerilimleri, kırılgan ekonomilerdeki finansal baskılar ve Euro bölgesinin bazı bölümlerinde siyasal risklerin geri dönüşü artan riskler. Yüksek cari açığı olan ülkelerde borcu arttırıcı şekilde dalgalanma ile aynı yönlü para politikalarından kaçınılmalı"...

Geçtiğimiz hafta sonu Arjantin'de yapılan ve Türkiye'yi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın temsil ettiği G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantılarının ardından tüm G20 üyeleri tarafından imzalanan 13 maddelik bir sonuç bildirisi yayımlandı. 

Bildiride, küresel büyümenin gücünü korumasına karşın daha dengesiz hale geldiği belirtilirken, kısa ve orta vadeli aşağı yönlü risklerin yükseldiği vurgulandı. Söz konusu risklerin finansal kırılganlıklar, yükselen ticaret ve jeopolitik gerilimler, küresel dengesizlikler, eşitsizlik ve yapısal yavaş büyüme olarak sıralandığı bildiride, "Riskleri izlemeye devam edeceğiz, hafifletmeye çalışacağız ve gerçeğe dönüşürlerse karşılık vereceğiz" ifadesine yer verildi. 

Bildiride, yükselen piyasa ekonomilerinin değişen finansal şartlara karşı hala piyasalardaki oynaklık ve ters sermaye akımlarına karşı hassas olduğuna işaret edildi. G20 ülkelerinin güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi desteklemek için mevcut tüm araçları kullanmaya devam edeceği taahhüdünün yinelendi. Bildiride, "Uluslararası ticaret ve yatırımlar büyümenin, verimliliğin, inovasyonun, istihdamın ve kalkınmanın önemli motorları. Liderlerimizin Hamburg Zirvesi'nde vardıkları sonuçları tekrar ediyoruz ve riskleri azaltmak için diyaloğun artırılması, risklerin azaltılması ve güvenin güçlendirilmesine yönelik ihtiyacı görüyoruz" denildi.

IMF başkanı Lagarde, "makroekonomik politikalar değişen görünüme ayak uydurmalı":

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christin Lagarde da, G20  sonunda yaptığı kapanış konuşmasında, dünya ekonomisinin özellikle kısa vadede, ticaret gerilimlerinden, kırılgan ekonomilerdeki finansal baskılara ve Euro bölgesinin bazı bölümlerinde  siyasal risklerin geri dönüşüne kadar artan risklerle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

"Makroekonomik politikalar değişen görünüme ayak uydurmalı" diyen Lagarde,  bunun, yüksek cari açığı olan ülkelerde borcu arttırıcı şekilde dalgalanma ile aynı yönlü para politikalarından kaçınılması olması gerektiğini bildirdi. Finansal kırılganlığa karşı, gelişmekte olan ekonomilerde döviz kuru esnekliğinin şoklara karşı önemli rol oynaması gerektiğini vurguladı. 

Yıllık Rapor