haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Krediler   Yurtdışı Haberler   Doğalgaz

6.7.2018

Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) Projesi

EBRD İcra Kurulunca proje için 500 milyon euroluk finansman onaylandı...

Şah Deniz 2 sahasından çıkacak yılda 10 milyar metreküp (bcm) Azeri doğalgazını Türkiye-Yunanistan sınırında TANAP'tan alıp Avrupa'ya taşıyacak Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi (TAP) için EBRD kredisi kullanıma açılıyor.

EBRD İcra Kurulunca Proje için 500 milyon euroluk finansman onaylandı. Konuya ilişkin Banka'dan yapılan açıklamada, TAP Projesi'nin Avrupa Birliği ve Enerji Topluluğu için öncelik oluşturduğu kaydedildi. Türkiye-Yunanistan sınırından başlayıp İtalya’da sona erecek 878 kilometrelik TAP’ın, toplamda 3.500 km uzunluğunda ve 40 milyar dolar yatırım maliyeti bulunan Güney Gaz Koridoru’nun son ayağı olduğu hatırlatılan açıklamada, Proje'yle Hazar gazının Avrupa’ya taşınacağı aktarıldı.

Açıklamada, toplam kapasitesi 10 milyar metreküp olacak TAP’ın Avrupa’da 7 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacağı ve enerji çeşitliliğine büyük katkı sağlayacağı vurgulandı. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankasının da daha önce TAP için 1,5 milyar euroluk finansmanı onayladığı hatırlatılan açıklamada, Fransa, Almanya ve İtalya’dan ihracat kredisi kuruluşlarının da Proje için finansman sağlamayı düşündüğü belirtildi.

Hatırlanacağı gibi, EBRD kredisinin, 4 Temmuz 2018 tarihinde EBRD Yönetim Kurulu'na sunulacağını ve Kurul onayının ardından yürürlüğe gireceğini belirtmiştik. Ayrıca TAP Projesi'nde en son, Arnavutluğun Fier kentinde kompresör istasyonunun kurulum çalışmalarının başlatıldığını, kompresör istasyonu inşaatında  yüzde 30'un üzerine ilerleme olduğunu belirtmiştik TEBA:26 Haziran 2018.

Yıllık Rapor