haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Şirket Haberleri   Yenilenebilir (HES, Rüzgar, Güneş, biyoyakıt)   Diğer Yenilenebilir

22.6.2018

Siemens Gamesa, Rüzgar Türbini Jeneratörleri İçin EMS Electronics ile Anlaşma Yaptı

Siemens Gamesa Renewable Energy Türkiye CEO’su Yıldırım: "Türkiye’de ilk defa rüzgar türbinleri içerisinde kullanılacak olan bu ebattaki jeneratörler yüzde 55 üzerinde yerli imal edildi. Bu jeneratörler YEKA’dan önce kuracağımız 10 türbinlik bir santralda kullanılacak. Ama aynı türler, belki bir büyüğü YEKA’da da kullanılacak"...

Dünyada yenilenebilir enerji teknolojilerinde lider firmalardan biri olan Siemens, Türkiye'de yerli üretim için çalışmalara devam ediyor. Siemens Gamesa Renewable Energy Şirketi, rüzgar türbinleri bileşenlerinin üretimi için Yamaçtepe Rüzgar Enerjisi Projesinde Türk jeneratör üreticisi EMS Electronics ile işbirliği anlaşması yaptı. Bu iş birliği ile jeneratörlerin ‘Yerli Malı Belgesi’yle üretilmesi sağlandı. Yerli üretim olan ilk parti jeneratörlerin teslimatı EMS Electronics’in İstanbul Tuzla’daki fabrikasında düzenlenen törenle yapıldı. 

Siemens Gamesa Renewable Energy Türkiye CEO’su Hakan Yıldırım, rüzgar türbinleri için üretilen jeneratörlerin yüzde 55’in üzerinde bir yerlilik oranına sahip olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’de ilk defa rüzgar türbinleri içerisinde kullanılacak olan bu ebattaki jeneratörler yüzde 55 üzerinde yerli imal edildi. EMS firması bugün bizim global tedarik zincirimiz içerisinde dünyada kurduğumuz herhangi bir rüzgar türbinüne jeneratör ihraç edebilecek bir potansiyele geldi” dedi.

Yıldırım, Türkiye’de üretilen jeneratörlerin YEKA projesinde de kullanılacağını belirterek, “Bugün burada kurulmuş olan jeneratörler bizim YEKA’dan önce kuracağımız 10 türbinlik bir santralda kullanılacak olan jeneratörler. Ama aynı türler belki bir büyüğü YEKA’da da kullanılacak” dedi. Gerçekleştirilen projelerin çok önemli olduğunu ve Türk tedarikçilerin global bir ekosistemin parçası olması için desteklenmeleri gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Büyük işler ancak büyük projelerle yapılır. O yüzden biz YEKA projelerini yerli tedarikçileri canlandırması ve onları global bir ekosistemin parçası yapabilmesi adına çok kıymetli projeler olarak görüyoruz. Siemens Gamesa olarak dünya lideriyiz. Türkiye’de de bir liderlik YEKA projesiyle beraber tabii ki gelecek. Dolayısıyla biz bu global projeleri sürekli destekliyor olacağız” açıklamasında bulundu.

EMS Electronics Genel Müdürü Hüsamettin Canbaz ise yerlilik oranını yüzde 55’ten yüzde 70’lere kadar çıkarmayı hedeflediklerini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Yıllık Rapor