haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler

14.6.2018

Başbakan Yardımcısı Şimşek'in Ekonomiye Yönelik Açıklamaları

"Devam eden bazı sorunlar var, sorunsuz ülke yok, cari açık ve enflasyona odaklanıp aşağı indireceğiz. Turizmde ciddi bir toparlanma oldu. Özellikle komşu ülkelerinin gelirlerinde petrol fiyatlarındaki yükselmeyle birlikte iyileşme olması, Türkiye'nin hem müteahhitlik hem turizm sektörüne hem de ihracatına önemli katkı yaptı"...

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomiye yönelik açıklamalarda bulundu. "Seçim ile belirsizlik ortadan kalkacaktır" şeklinde konuşan Şimşek, "Devam eden bazı sorunlar var, sorunsuz ülke yok, cari açık ve enflasyona odaklanıp aşağı indireceğiz" dedi. Dış borcun iddia edildiği kadar yüksek olmadığını belirtti.

"Bundan sonra faiz artışı beklentileri nispeten daha güçlü olacak":

Fed'in faiz artırım kararını değerlendiren Şimşek, bunun sürpriz olmadığını, piyasaların kararı büyük oranda fiyatladığını söyledi. Fed'in açıklamasında uzun süredir var olan "parasal koşulların destekleyici olduğuna" dair bir ifadenin çıkarıldığına dikkati çeken Şimşek, bundan sonraki yol haritasında faiz artışı beklentilerinin nispeten daha güçlü olduğunu bildirdi.

"Gelişmekte olan ülkelerden gerçekleşen çıkış Mayıs ayında en yüksekti":

Şimşek, Mayıs ayında gelişmekte olan ülkelerden gerçekleşen çıkışın Kasım 2016'dan bu yana en yüksek düzeyi bulduğunu anımsatarak, "Bu aslında bizim piyasalardaki dalgalanmayı da önemli ölçüde açıklıyor. Geçmişte para politikasının Türkiye'de yeterince net olmadığına, güçlü tepki veremediğine dair genel bir değerlendirme vardı, bu değerlendirme geride kaldı. Hakkını verelim, Merkez Bankası çok güçlü bir şekilde gereğini yaptı, yapmaya devam etti ve ne gerekiyorsa yapacak. Merkez Bankasının bu anlamda sürekli arkasındayız" diye konuştu.

Maliye politikasına ilişkin de kısa vadede gerek imar barışı gerekse vergi yapılandırması yoluyla bir gelir akışı olduğunu belirten Şimşek, bunun öncesinde de harcama kontrolü ve vergi reformuyla verginin tabana yayılması adımlarıyla, kamu maliyesinde ciddi bir kötüleşmeyi engelleyecek tedbirleri ortaya koyduklarını bildirdi. Şimşek, fon akışı ve doğrudan yatırımlar anlamında en çok Türkiye algısını bozan hususun olağanüstü hal (OHAL) uygulaması olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımız net bir şekilde ilk işimizin OHAL'i kaldırmak olacağını ifade etti. Bu da dışarıda Türkiye'nin algısını, ülkemize bakış açısını olumlu yönde değiştirecek." OHAL'in kaldırılmasının ekonomiye etkisine ilişkin Şimşek, "Türkiye'nin gerçekliğiyle algısı arasında ciddi makas, bir fark oluşmuştu. Bu algıyla gerçeklik arasındaki farkı kapatma noktasında önemli bir adım" dedi.

"Turizm toparlanıyor":

Şimşek, turizmde ciddi bir toparlanma olduğuna işaret ederek, dış talebin de güçlü olduğunu belirtti. Özellikle komşu ülkelerinin gelirlerinde petrol fiyatlarındaki yükselmeyle birlikle iyileşme olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun Türkiye'nin hem müteahhitlik hem turizm sektörü hem de ihracatı açısından önemli olduğunu söyledi.

Şimşek son olarak, "Bakanlık sayısını azaltıyoruz, kamuda tasarrufa gideceğiz" dedi. Şimşek, 1-2 yıllık süreçte İmar Barışı'ndan 48 milyar lira gelmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Yıllık Rapor