haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Havalimanları   Uluslararası İlişkiler

19.4.2018

Avrupa Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc Türkiye'ye Geliyor

Bulc'un, Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile görüşmesi bekleniyor...

Bulc: "Bir yıldan az bir süre içinde ikincisini gerçekleştirdiğim Türkiye ziyaretim, AB’nin stratejik ortağıyla çalışmalarımızı yeniden teyit eder niteliktedir. Türkiye, hızla ilerleyen yapım süreciyle özellikle dikkat çeken İstanbul üçüncü havalimanı ile birlikte, küresel anlamda havacılık sektörünün önde gelen ülkelerinden biri haline gelmektedir. AB Havacılık Anlaşması, Türkiye’nin daha geniş bir ortak Avrupa havacılık alanına katılmasını sağlayacaktır. Bu anlaşma yıllık 5 milyar avroya ulaşan bir gelir sağlayabilir"...

Avrupa Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc, 19 Nisan 2018 tarihinde (bugün) Türkiye'ye geldi. Bulc'un bugün Başbakan Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile, yarın da Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile görüşmesi bekleniyor.

Hatırlanacağı gibi, Avrupa Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu yetkilisinin Nisan ayı ikinci yarısında Ankara'ya gelerek, UDH Bakanı Ahmet Arslan ile IPA2 anlaşmasını görüşeceğini ve Bakan ile birlikte IPA2 duyurusunu yapacaklarını belirtmiştik . TEBA:1861/ 3 Nisan 2018 .

Bulc, ziyareti için yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti;

"Türkiye, biz Avrupalılar için, yalnızca ortak geçmişimiz sebebiyle değil aynı zamanda aramızdaki mevcut ve gelecek potansiyel sebebiyle büyük önem taşıyan, köklü bir tarihi ve engin kültürü olan bir ülkedir. Bir yıldan az bir süre içinde ikincisini gerçekleştirdiğim Türkiye ziyaretim, AB’nin stratejik ortağıyla çalışmalarımızı yeniden teyit eder niteliktedir. AB ve Türkiye’nin geleceğe dönük ortak çıkarları, beklentileri ve yüzleştikleri ortak zorlukları vardır.

Türkiye ve AB uzun yıllardır ulaştırma ve hareketlilik alanında yoğun şekilde çalışmaktadır. Gelecekteki işbirliğimizin yol güvenliği, kentsel hareketlilik ve ulaşımın karbonsuzlaştırılması gibi bir dizi alanda büyük bir potansiyeli söz konusudur. Son on yıl içerisinde Türkiye ekonomisini güçlendirmek için etkileyici adımlar atmıştır. Türkiye’nin şehirleri, canlı yaşam ve iş merkezleri haline gelmiştir. Ancak, kalkınmayla birlikte kentlerde trafik yoğunluğu artmış, hava kalitesi kötüleşmiş ve ekonomik erişilebilirlik azalmıştır. Önemli bir bağlantı merkezi haline gelen İstanbul, daha hızlı, güvenli ve temiz bir kent olabilmek için yenilikçi ve karbonsuz ulaşım sistemlerine ihtiyaç duymaktadır. 

Aynı zamanda Türkiye, hızla ilerleyen yapım süreciyle özellikle dikkat çeken İstanbul Üçüncü Havalimanı ile birlikte, küresel anlamda havacılık sektörünün önde gelen ülkelerinden biri haline gelmektedir. Dolayısıyla AB'ye düşen, Türkiye’nin bu alandaki hedeflerini desteklemek ve daha büyük hedeflere ulaşabilmesi için mevcut havacılık ilişkimizi geliştirmektir. AB Havacılık Anlaşması, Türkiye’nin daha geniş bir ortak Avrupa havacılık alanına katılmasını sağlayacaktır. Bu anlaşma yıllık 5 milyar avroya ulaşan bir gelir sağlayabilir, bilet fiyatlarında yüzde 50 indirime yol açabilir ve yaklaşık 48.000 yeni iş yaratabilir. "

Yıllık Rapor