haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Yurtdışı Haberler

11.4.2018

IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu

"Finansal şartların gevşek olduğu dönemlerde firmalara dağıtılan krediler artıyor. Gevşek finansal şartlar riskli krediler verilmesine yol açıyor. Kredi dağılımındaki risk artışı, GSYH büyümesine ilişkin aşağı yönlü riskleri ve bankacılık krizlerinin olasılığını yükseltir"...

Uluslararası Para Fonu (IMF), IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesinde Küresel Finansal İstikrar Raporunun da analitik 2 bölümünü yayımladı. Bu bölümler, "Kredi Dağıtımının Riskleri: Finansal Kırılganlık Kaynağı mı?" ve "Konut Fiyatları Senkronizasyonu: Finansal Faktörlerin Rolü Ne?" başlıklı bölümler oldu.

Bu bölümlerde yapılan analitik çalışma sonucunda, IMF'nin bulguları şöyle belirleniyor;

- Finansal şartların gevşek olduğu dönemlerde firmalara dağıtılan krediler artıyor. Gevşek finansal şartlar riskli krediler verilmesine yol açıyor. Riskli krediler 2007-2008 küresel finansal krizinden birkaç yıl önce artmaya başlamış ve hemen öncesinde rekor seviyeye ulaşmıştı.

- Finansal krizin ardından sert düşen riskli krediler 2017’de arttı. Kredi dağılımındaki risk artışı, gayri safi yurt içi hasılanın büyümesine ilişkin aşağı yönlü riskleri ve bankacılık krizlerinin olasılığını yükseltir. Bu nedenle, kredi dağıtımının artması ve riskli kredilerin tahsisi, finansal kırılganlık için bağımsız bir kaynaktır.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde konut fiyatlarındaki senkronize artış hakkında:

- Konut fiyatları, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede, küresel ekonomik toparlanmanın bir parçası olarak, genişlemeci parasal politikalar ve gevşek finansal şartlarla birlikte arttı. Bu nedenle bazı riskler taşıyor. 

- Konut fiyatlarındaki senkronize artış yerel koşullar yerine küresel finansal şartlardan kaynaklandığı için, finansal şartlardaki ani bir değişim ev fiyatlarını beklenmeyen şekilde düşürebilir.

 

Yıllık Rapor