haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Karayolları   Yap-İşlet-Devret (BOT)

19.3.2018

KGM, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyol Projesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Köprüsü'nün Kule Temel Betonu Töreni'nde yaptığı konuşmasında "Çanakkale Köprüsü'nün bitiş tarihi sözleşmeye göre 2023 sonuydu.-Görüşmelerimizi yaptık, köprüyü 18 ay erken bitirip, 18 Mart 2022'de açacağız"...

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilecek ve Uygulama Sözleşmesi Doğrudan Anlaşması (Implementation Contract Direct Agreement) ve 2 milyar 265 milyon euro tutarındaki Borç Üstlenim Anlaşması 16 Mart 2018 tarihinde imzalanan, Yapı Merkezi+ Limak+Daelim+SK E&C Ortak Girişim Grubu'nca yapım çalışmaları devam etmekte olan Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi için 18 Mart 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Kule Temel Betonu Dökme ve Kule Kazık Çakma töreni düzenlendi. 

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Köprüsü'nün önemini vurgulayarak, köprünün mukaveledeki bitiş tarihinden 18 ay daha erken bitirileceğini bildirdi. Erdoğan, "Çanakkale Köprüsü'nün bitiş tarihi sözleşmeye göre 2023 sonuydu. Görüşmelerimizi yaptık, görüşmeler sonunda 18 ay erken bitirilerek, köprüyü 18 Mart 2022'de açacağız" dedi.

Sizlere konuya yönelik en son verdiğimiz haberimizde, Çanakkale Köprüsü'nün 2 milyar 265 milyon euro tutarındaki Borç Üstlenim Anlaşmasını Bankalar Sendikasyonu'nda yer alan 24 banka ve finans kuruluşu, Hazine Müsteşarlığı, KGM ve Görevli Şirketin katılımıyla 16 Mart 2018 tarihinde imzalandığını bildirmiştik TEBA:1858/ 16 Mart 2018.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son 15 senede Türkiye'yi 3,5 kat büyüterek, 282 bin yeni derslik yaparak, ülkenin bölünmüş yol uzunluğunu 26 bin km'ye çıkararak şehitlerin emanetine sahip çıktıklarını belirtti. İhracatın 36 milyar Dolar'dan, 160 milyar Dolar'a çıktığını vurgulayarak "Milli gelirimizi 3.400 Dolar'dan 11.000 Dolar'a çıkararak, Türkiye'yi dünyanın ilk 20 ülkesi arasına taşıdık. Ulaşımda, sağlıkta, eğitimde, savunma sanayinde bugün 15 yıl öncesiyle mukayese edilmeyecek kadar gelişmiş bir Türkiye var" dedi. 

"1915 Çanakkale Köprüsü birçok açıdan rekorların köprüsüdür":

1915 Çanakkale Köprüsü'nün birçok açıdan rekorların köprüsü olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaray, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi Köprüleri, Avrasya Tüneli gibi projelerle tarihe damga vurduklarını bildirdi. Bu önemli projeyi planlandığı şekilde hayata geçiren Hükümete, mimarından mühendisine teşekkür ettiğini bildiren Erdoğan, projeyi YİD modeliyle yaptıkları için kasadan para çıkmayacağını, yapan, işleten ve ondan sonra devreden bir ekonomi anlayışı ile bu adımı attıklarını vurguladı.

UDH Bakanı Arslan, "Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre, bu yükseklikle rekor kırmış olacağız":

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Ahmet Arslan da, "Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre. Sadece boy olarak değil, kule yüksekliğiyle de rekor kırmış olacağız. 46 metrelik tabya genişliğiyle dünyanın birçok köprüsünden farklı olarak adeta iki ayrı köprü yapacağız ve bu iki köprüyü 9 metrelik bağlantı girişleriyle birbirine bağlayacağız" dedi.

Projenin temelinin geçen yıl 18 Mart'ta atıldığını hatırlatan Arslan, bugün itibarıyla kulelerin altına gelecek her biri 66.000 tonluk keson betonların imalatının yapılacağı havuzlarda 320.000 metreküp kazı yapıldığını belirterek, beton imalatları için temel atma töreni düzenlediklerini bildirdi. Köprü ayaklarının oturduğu yerde keson blokların olacağı yere kazıklar çakılacağını bildiren Bakan Arslan, kazık çakım işlemlerinin kısa sürede bitirileceğini belirtti.

Yıllık Rapor