haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Şirket Haberleri   Demiryolları

15.3.2018

Yapı Merkezi, Morogoro-Makutupora Hızlı Tren Hattı'nın Temellerini Attı

Yapı Merkezi, Tanzanya'da ihalesini kazandığı 1.9 milyar dolarlık Morogoro-Makutupora hızlı tren hattı inşaatının temelini attı...

Türkiye'nin yurtdışında Raylı Sistem ve Demiryolları Projelerinin önde gelen firmalarından olan Yapı Merkezi Grubu, Doğu Afrika'nın ilk yüksek hızlı tren (YHT) hattı projesinin 1,9 milyar dolarlık ikinci etabında temel atma törenini gerçekleştirdi. 

Başkent Dodoma'daki Ihumwa tren istasyonunda düzenlenen Morogoro-Makutupora hattı temel atma törenine Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, Başbakan Kassim Majaliwa, Ulaştırma, Bayındırlık ve Haberleşme Bakanı Makame Mbarawa, Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu ve Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu da katıldı.

Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli, demiryolunun diğer ulaşım araçlarına kıyasla daha ucuz olduğunu belirtti. Proje sayesinde doğrudan 30 bin kişinin istihdam edileceğini ve yan işlerle bilikte 600 bin kişinin geçimine katkıda bulanacağını söyleyen Magufuli, bu projenin Tanzanyalıların geleceği olduğunu belirtti. Ayrıca Magufuli, demiryolunun yanı sıra ülkenin Darüsselam, Tanga ve Mtwara limanlarını büyütmek ve başkent Dodoma'da da büyük bir havalimanı inşa etmek istediklerini ifade etti.

Törende konuşan Büyükelçi Davutoğlu, Yapı Merkezi'nin dünyadaki demiryolu şirketleri arasında ilk 10'un içinde olduğunu belirterek "Bu projeyle Tanzanya'nın rüyası bir gerçek olacak." dedi. 

Tanzanya'nın planladığı Darüsselam-Mwanza arasındaki 1.224 km uzunluğunda yüksek kapasiteli demiryolu yatırımı 5 aşamadan oluşuyor. İlk önce 1,2 milyar dolarlık Darüsselam-Morogoro hattının ihalesini alan ve inşasına başlayan Yapı Merkezi, 1.9 milyar dolarlık Morogoro-Makutupora hattıyla birlikte ülkede toplam 3.1 milyar dolarlık iş üslendi.

Bilindiği gibi, 336 km olması planlanan ve yılda 17 milyon tonluk kargo taşımacılığı yapılması planlanan ikinci faz YHT Projesi'nin ihalesine 15 firma tekliflerini sunmuş, ihaleyi Yapı Merkezi firması kazanmıştı TEBA:1835/ 2 Ekim 2017.

Yıllık Rapor