haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Uluslararası İlişkiler   Diğer Haberler

31.1.2018

TMB Katar Bayındırlık Bakanı Heyeti ile Ankara'da Görüştü

TMB Başkanı Yenigün: ''Katar'da yaklaşık 150 milyar dolar tutarında alt ve üst yapı projesi gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü biliyoruz. Türk müteahhitlik firmaları uluslararası ortaklıklarda edinmiş olduğu tecrübe doğrultusunda ortak girişimler, konsorsiyumlar gibi her türlü iş birliği modeline açıktır"...

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Heyeti Katar Bayındırlık İdaresi Başkanı Saad Bin Ahmed Al Muhannedi başkanlığındaki Katar Heyeti ile Ankara'da görüştü.

TMB Başkanı Yenigün, Katar heyetine Türk müteahhitlerinin Katar'daki projelere katılmak için istekli olduklarını vurguladı. Yenigün, şunları söyledi; "Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmaları Katar'da önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek alt ve üst yapı projelerini üstlenmek için hazır ve istekli. Katar'da bugüne kadar Türk müteahhitlik firmaları tarafından 14,3 milyar dolar tutarında 131 proje üstlenildi. Katar'ın 2030 Ulusal Vizyonu ve 2022 FIFA Dünya Kupası ev sahipliği çerçevesinde ülkenizde yaklaşık 150 milyar dolar tutarında alt ve üst yapı projesi gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü biliyoruz. Türk müteahhitlik firmaları uluslararası ortaklıklarda edinmiş olduğu tecrübe doğrultusunda ortak girişimler, konsorsiyumlar gibi her türlü iş birliği modeline açıktır."

Katar Bayındırlık İdaresi Başkanı Saad Bin Ahmed Al Muhannedi de TMB üyesi 3-4 büyük Türk Firması'nın zaten Katar'da çalışmalar yaptığını ve yaptıkları işlerden Katar'ın son derece memnun olduğunun altını çizdi. "Gerekli mevzuat değişikliklerini gerçekleştirecek, yeterlilik sürecini hızlandıracak ve pazara girişi kolaylaştıracağız. Yeni dönemde Türk firma sayısını artırmak için buradayız. Sadece Türk müteahhitlerini değil, Türk teknik müşavirlik hizmetlerini ve Türk inşaat malzemelerini de Katar'da görmek istiyoruz" dedi.

Bilindiği gibi, TMB'nin son İnşaat Sektörü Analizi Raporu'na göre, Türk firmalarının yurtdışında üstlendikleri yıllık yeni proje tutarı 25-30 milyar ABD dolar bandından, 2016-2017 döneminde 14-15 milyar ABD Doları bandına indi. Bu gerileme büyük ölçüde, sektörün ana pazarlarındaki jeopolitik sorunlar ve aynı döneme denk gelen enerji fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı TEBA:1852/ 31 Ocak 2018.

Yıllık Rapor