haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Doğalgaz

6.12.2017

Doğu Akdeniz Doğalgazının Avrupa'ya İtalya Üzerinden Taşınması İçin Mutabakat Zaptı İmzalandı

Doğu Akdeniz doğalgazının Avrupa'ya taşınması amacıyla teknik çalışmalar yapmak için Yunanistan, İtalya, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. "EastMed" doğalgaz boru hattı projesine ilişkin teknik çalışmaların devam edeceği, 2018 yılında Hükümetlerarası Anlaşmanın imzalanmasının öngörüldüğü bildirildi...

Yunanistan, İtalya, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında Doğu Akdeniz doğalgazını Avrupa'ya taşıma amacıyla oluşturulan ortak boru hattı projesine ilişkin mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi.

Yunanistan Enerji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa'da düzenlenen toplantıda, Yunanistan Enerji Bakanı Yorgos Stathakis, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, GKRY'den mevkidaşı Yorgos Lakkotripis ve İtalya'nın Lefkoşa Büyükelçisi Andrea Cavallari, Doğu Akdeniz (EastMed) doğalgaz boru hattı projesi mutabakat zaptını imzaladı.

"EastMed" doğalgaz boru hattı projesine ilişkin yayımlanan ortak bildiride teknik çalışmaların devam edeceği, 2018 yılında hükümetlerarası anlaşmanın imzalanmasının öngörüldüğü ifade edildi. Toplam uzunluğu 2 bin 200 kilometre olması ve 2025 yılında tamamlanması planlanan doğalgaz boru hattının maliyetinin 6 milyar Euro'ya ulaşması bekleniyor. 

Hatırlanacağı gibi, 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen Bakanlar Oturumu'nda İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz, Doğu Akdeniz gazının Avrupa'ya taşınması için Türkiye ve İtalya üzerinden iki ayrı boru hattı projesi olduğunu belirtmiş ve gaz kaynaklarının iki boru hattı için de yeterli olacağını söylemişti. Steinitz şöyle demişti: "Önümüzdeki süreçte Kuzey Denizi'ndeki kaynakların yerini Doğu Akdeniz'in alacağına inanıyoruz. Avrupa, Doğu Akdeniz'den doğalgaz alacak ve bu bölge güvenilir bir kaynak haline gelecek. İki önemli boru hattı projesiyle ilgili yoğun görüşmeler yürütüyoruz. Bunlardan biri Türkiye. Hem Türkiye'nin iç tüketimi hem de Avrupa'ya doğalgaz iletim için İsrail'den Türkiye'ye uzanan bir boru hattı döşemek istiyoruz. Diğeri ise, Güney Kıbrıs ve Yunanistan bağlantısıyla İtalya'ya uzanacak olan boru hattı. İtalyan hükümeti, bu projenin kendileri için en yüksek öncelikli projelerden biri olduğunu açıkladı. Bizim önceliğimizi sorarsanız, ben iki projeyi de çok önemli görüyorum" dedi TEBA:13 Temmuz 2017.

Yıllık Rapor