haber
Kullanıcı Adı
Şifre

HES   Şirket Haberleri

4.12.2017

HES'lerin Dev İsmi Avusturyalı Andritz Hydro İzmir Fabrikasının Açılışını Yaptı

Andritz Hydro Yön. Kur. Bşk. Wolfgang Semper, "1991'den beri Türk şirketi olarak enerji piyasasında önemli ilklere imza atan Andritz Hydro'nun İzmir'e yatırım kararı almasının arkasında Türkiye'deki başarı öyküsü önemli etken olmuştur"...

Andritz Hydro Gn. Md. Wolfgang Hofmann, "Umarım bu adım Andritz'in global tedarik zincirinde Türkiye'nin önemli bir noktaya ulaşmasının öncüsü olacaktır"...

Dünyadaki Hidro Elektrik Santralların (HES) türbin ve jeneratörlerinin 170 yılı aşkın deneyimi ile ilk lisansörlerinden biri olan, 60 ayrı ülkede faaliyet gösteren ve Türkiye'de de 1950'den beri HES kurulu gücünün yüzde 70'ine imza atan Avusturyalı Andritz Hydro Grubu, İzmir'de İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu, yurtdışına ihracat ağırlıklı bölgesel üretim üssünün (fabrikanın) açılışını yaptı.

Andritz Hydro'nun fabrikasının açılışına Avusturya Büyükelçisi Ulrike Tilly, Menderes Kaymakamı Bahri Tiryaki ve Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Andritz Hydro Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Semper, Andritz Hydro Genel Müdürü Wolfgang Hofmann, Avusturya Ticaret Müsteşarlığı'nın yanısıra enerji sektöründeki yatırımcı, imalatçı firmalar da katıldı. 

Sizlere konuya yönelik daha önce verdiğimiz haberimizde, HES'lerin dev ismi Avusturyalı Andritz Hydro'nun İzmir-Menderes Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 5 bin m2 kapalı alanı olan fabrikanın açılışını yapmak üzere mobilizasyon çalışmalarına başladığını duyurmuştuk TEBA: 1841/17 Kasım 2017.

Andritz Hydro Yön. Kur. Baş. Semper, "Başarılı olduğumuz takdirde bu yatırımların devamının geleceğinden eminiz":

Andritz Hydro Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Semper, törende yaptığı konuşmada, Türkiye enerji piyasasında HES'ler konusunda 1950'den beri hizmet verdiklerini hatırlatarak, şunları söyledi.

"Bugün burada açılışı yapılan fabrika, Türkiye'nin Andritz için ne kadar önem verilen bir ülke olduğunun ıspatıdır. Başarılı olduğumuz takdirde bu yatırımların devamının geleceğinden eminiz. Andritz Hydro Ltd. Şti. 1991'den beri bir Türk şirketi olarak enerji piyasasında önemli ilklere imza atmıştır. Bu başarı da tarafımızdan görülmüş ve yatırım kararlarımızın arkasında bu başarı öyküsü önemli etken olmuştur".

Andritz Hydro Gn. Md. Hofmann:

Törende Andritz Hydro Genel Müdürü Wolfgang Hofmann, Türkiye'de beraber çalıştıkları başta Kalehan ve Limak Grupları olmak üzere tüm yatırımcılara ve destekleyen tüm tedarikçilere kendilerine olan güven ve destekleri için teşekkür etti. Hofmann, "Umarım bu adım Andritz'in global tedarik zincirinde Türkiye'nin önemli bir noktaya ulaşmasının öncüsü olacaktır" dedi.

Andritz Hydro'nun Türkiye'deki birçok yatırımlarının mukavelesinde bulunmuş olan Genel Müdür Wolfgang Hofmann, en son DSİ Genel Müdürlüğü ile mukavelesi yapılan Ilısu HES ve Yusufeli HES Projeleri'nin elektromekanik teçhizatlarının taahhüdüne imza atmıştı.

Avusturya, Türkiye'de yabancı yatırımcılar arasında sermaye transferi açısından 3. sırada:

Avusturya Büyükelçisi Ulrike Tilly açılış töreninde yaptığı konuşmasında, Avusturya'nın küçük bir ülke olmasına rağmen Türkiye'de yabancı yatırımcılar arasında sermaye transferi açısından 3. sırada yer aldığını bildirerek, "Bugün İzmir'de 14 Avusturyalı yabancı yatırımcı faaliyet gösteriyor. Bu da ülkelerimizin özel sektörlerinin birbirlerine ne kadar güven duyduklarının açık bir göstergesidir" dedi.

Selçuk ve Menderes Kaymakamları da Türkiye'nin ve bölgenin ihtiyacı olan bu tip katkı değeri yüksek yatırımların önünü açabilmek için ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdiler.

İzmir'de kurulan fabrikanın üretim üssü olarak, Andritz Hydro ürünlerinin yurtdışı pazarlara ihraç edilmek üzere seçildiğini bildiren yetkililer, fabrikada üretilecek ürünlerin Türkiye'deki projelerde kullanılmasının yanı sıra, Afrika başta olmak üzere Ortadoğu eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri ile Balkan ülkeleri pazarlarına da ihraç edileceğini belirtiyorlar.

Türkiye'nin en büyük HES'leri olarak bilinen Atatürk, Karakaya ve Keban HES Projeleri ve özel sektörün Hacınınoğlu, Sarıgüzel, Kandil, Alkumru, Boyabat, Tatar-Pembelik, Beyhan 1, Çetin, Ayvalı, Yukarı ve Aşağı Kaleköy, Kargı HES'lerinin elektromekanik teçhizatlarını temin etmiş olan Andritz Hydro'nun, aynı zamanda şu anda siparişini üstlendiği Yusufeli HES Projesi'nin de bir kısım imalatlarını bu fabrikada üretmeyi planladığı bildiriliyor.

İzmir'de kurulacak fabrikada mevcut eski santralların bakım, rehabilitasyon ve iyileştirme imalatları ile 30 MW'a kadar kapasiteli HES'lerin türbin ve jeneratörlerinin üretiminin burada yapılabileceği ifade ediliyor. 

Yıllık Rapor