haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Konferanslar   Araştırma

23.11.2017

Intes 177. Geleneksel Toplantısı

İNTES Başkanı Koloğlu: "Yurtdışında Türk işçisi istihdamının arzulanan seviyeye gelemedi.-Türk işçilerle yapılan İŞKUR sözleşmeleri milletlerarası özel hukuk hükümlerine uygun düzenlenmeli.-İstihdam teşvikleri sadeleştirilmeli ve kayıtlı işverenlere uygulanır hale getirilmeli"...

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İntes)'in 17. Geleneksel Toplantısı, "Kayıtlı ve Nitelikli İstihdam" başlığı ile 22 Kasım 2017 tarihinde Ankara'da JW Marriott Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıda, Çalışme ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve İntes Başkanı ve Kolin Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu konuştu.

Bakan Sarıeroğlu  istihdam rakamları hakkında şu açıklamalarda bulundu; "Eylül ayına geldiğimizde Ağustos ayına göre sigortalı sayımızda 282 bin kişilik artış sağlanmıştır. Ocak 2017'den Eylül 2017'ye kadar istihdamdaki artışımız kamu, özel sektör, stajyer ve kursiyer dahil 1 milyon 700 bin kişi. Diğer taraftan kamu-özel rakamlara baktığımız zaman yeni stajlara çırakları çıkardığımızda uzun vadeli SGK'ya kayıtlı 4A kapsamındaki sigortalı sayımızın da 1 milyon 400 bin kişi olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Eylül ayına geldiğimizde Ağustos ayına göre sigortalı sayımızda 282 bin kişilik artış sağlanmıştır"

İNTES Başkanı Koloğlu:

İNTES Başkanı Koloğlu ise 2018 yılı bütçesini incelediklerinde, esas unsurun sürdürülebilir büyüme olduğunu gördüklerini kaydederek, bu amaca hizmet etmek üzere yatırımların artarak devam etmesi gerektiğinİ, yatırımların sürmesinin istihdam için de önemli olduğunu belirtti.

Koloğlu, müteahhitlerin yurt içi ve dışında büyük projeler gerçekleştirdiğini ancak Türk işçisi istihdamının arzulanan seviyeye gelmediğini kaydederek, yurt dışında işçi çalıştırmanın maliyetinin ve sosyal güvenlik primlerinin yüksek olduğuna, işçilerin haklarını almalarına rağmen davalar açtıklarına ve bu davaların aleyhlerine sonuçlandığına işaret etti. Bu durumun Türk vatandaşlarının istihdamını sekteye uğrattığını bildiren Koloğlu, işçiyi ve iş vereni ve özellikler iş yerini koruyan bir sistem oluşturulması gerektiğini belirtti.

Türk işçilerin yanı sıra Türk mühendis, mimar ve teknik elemanların yerini Pakistanlı, Hindistanlı elemanların almasından endişe duyduklarını dile getiren Koloğlu, Türk mühendislerin çalıştıkları ülkelerde şirketler kurarak ülke ekonomisine katkı sağladıkları için Türk işçiler kadar önemli olduklarını ifade etti. Bu konuda, Türk işçilerle yapılan İŞKUR sözleşmelerinin milletlerarası özel hukuk hükümlerine uygun düzenlenmesini önerdiklerini ve bu çalışmanın devam ettiğini kaydeden Koloğlu, bu sözleşmenin 4857 sayılı kanun'la desteklenmesi gerektiğini altını çizdi.

 

Yıllık Rapor