haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Uluslararası İlişkiler   Doğalgaz

20.11.2017

Türkiye-Katar LNG Anlaşması

BOTAŞ ile Qatargas arasında ilk uzun vadeli LNG anlaşması yürürlüğe alındı. Katar'dan BOTAŞ'a 2 milyar m3 doğalgaza eşdeğer LNG ihraç edilmesi hedefleniyor...

Türkiye için önemli bir LNG ve doğalgaz kaynağı olan ve uzun yıllardır sadece kısa vadeli ve az miktarlarda LNG ithal edilen Katar ile, son birkaç yıldır devam eden görüşmelerin ardından, uzun dönemli bir LNG ithalar anlaşmasının imzalanarak yürürlüğe alındığı duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da katıldığı Katar gezisi sırasında, BOTAŞ ile Qatargas arasında LNG anlaşması imzalandı.

Katar’dan ilk kez uzun vadeli anlaşma ile LNG alımına olanak sağlayan anlaşmayla, Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar m3 doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek.

BOTAŞ ile Katar doğalgaz şirketi, Türkiye’nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamış, Eylül'de anlaşmada son aşamaya gelinmişti. Eylül ayında Qatargas tarafından yapılan açıklamada 3 yıl boyunca yılda 1,5 milyon ton LNG ithal edileceği bildirilmişti TEBA:1833/ 21 Eylül 2017.

Yıllık Rapor