haber
Kullanıcı Adı
Şifre

HES   Şirket Haberleri

21.9.2017

Statkraft'ın 517 MW'lık Çetin Barajı ve HES'ini Limak Enerji Aldı

Norveçli Statkraft'ın Siirt’te kurulumuna başladığı ancak daha sonra inşaatını durdurduğu, 49 yıllığına EPDK üretim lisansı olan Çetin Barajı ve HES'ini Limak Enerji satın aldı...

Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olan Norveç'in Statkraft firması'nın, Türkiye'deki HES yatırımlarının sonuncusu olan ve halen inşaat aşamasında bulunan, 49 yıllığına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (EPDK) üretim lisansı olan 517 MW'lık Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santral'ını (HES) Limak Enerji satın aldı. 

Siirt’te kurulumuna başlanan ancak daha sonra inşaatı durdurulan Çetin HES Projesi'nin geçtiğimiz aylarda devriyle ilgili kamu tarafındaki izin ve benzeri bürokratik süreçleri tamamlanmış olup, taraflar, Proje'nin devir fiyatı üzerinde anlaşma sağladı. Böylece Limak, Çetin Barajı ve HES Projesi'nin lisans sahibi konumundaki Çetin Enerji A.Ş.’yi devraldı. Satış bedeli henüz bildirilmeyen ve inşaatı yeniden başlayan Proje'nin 2020 yılında tamamlanıp elektrik üretimine geçmesi planlanıyor.

Statkraft, yüzde 20’lik kısmı tamamlanan yatırımı devretmek üzere geçtiğimiz yıl olası alıcılarla görüşmeleri hızlandırmış, Aralık 2016’da ise Limak Grubu ile Statkraft arasında Çetin Barajı ve HES projesinin satışı konusunda iyi niyet anlaşması imzalanmıştı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de şu açıklamayı yapmıştı:" Statkraft adına iki barajın taahhüt işini yapıyoruz. Burayı size satalım dediler. Biz de talip olduk. Lisans sahibi oldukları Çetin 420 MW, Aşağı Çetin 97 MW kurulu güce sahip olacak. Bu barajlar bize 700 milyon Dolar’a mal olacak gibi görünüyor. Bu yatırımın minimum 150 milyon Dolar’ını özkaynaklarımızdan karşılayacağız" TEBA:2 Aralık 2016.

Türkiye’nin önde gelen özel sektör elektrik üreticileri arasında yer alan Limak Enerji Grubu’nun Çetin HES’i de portföyüne katmasıyla, iştirakleri de dahil lisanslı toplam HES kurulu gücü 1320 MW’a yükseldi. Bu toplam içinde Limak’ın payına düşen HES kurulu gücü 1134 MW düzeyinde oluyor. Limak Enerji Grubu’nun portföyündeki toplam 1320 MW’lık hidroelektrik kapasitesinin halen işletmede olan kısmı ise 834 MW.

Çetin Barajı ve HES hakkında:

Halen inşaat aşamasında bulunan Çetin Barajı ve HES, Dicle Nehri’nin kollarından olan Siirt’in Botan Çayı üzerinde yer alacak. Çetin Barajı'nın 408 MW kurulu gücü ve büyük bir baraj gölü olacak. Daha aşağısında yer alacak Aşağı Çetin’in ise 116 MW’lık kurulu gücü olacak. Çetin HES’in kuruluş planı Yukarı Çetin için 130 MW x 3 ünite + 18 MW = 408 MW, Aşağı Çetin için 58 MW x 2 ünite = 116 MW olacak.

 

Yıllık Rapor