haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Şirket Haberleri   Doğalgaz   Hükümetlerarası

5.9.2017

Gazprom, Türk Akımı Projesi

Türk Akımı hattının Türkiye'ye giriş noktası olacak Kırklareli ili sınırlarındaki Kıyıköy mevkisine doğalgaz alım terminali yapımı için İngiliz Petrofac ile 340 milyon Euro'luk anlaşma imzalandı...

Rus Gazprom'un Güney Akım hattı yerine geliştirdiği ve Rus gazını Karadeniz'in altından ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması amaçlanan, Türkiye ile Rusya arasında yapımına yönelik Hükümetlerarası Anlaşma imzalanan Türk Akım Projesi'nde önemli bir gelişme daha kaydedildi.

Gazprom'un, Proje'nin deniz geçişi bölümünden sonra Türkiye'ye girişinde Kıyıköy'de inşa edilecek alım terminalinin yapımı için İngiliz Petrofac şirketini seçtiği ve sözleşme imzalandığı bildirildi. 

Petrofac'ten yapılan açıklamaya göre, Petrofac ile Gazprom'un iştiraki South Stream Transport BV arasında Türk Akımı doğalgaz boru hattının geliştirmesi ve Türkiye tarafına doğalgaz alım terminali inşa edilmesi amacıyla 340 milyon Euro'luk sözleşme imzalandı. Şirket sözleşme kapsamında, Türk Akımı projesinin deniz altından geçecek boru hattının geliştirilmesi ile hattın Türkiye'ye giriş noktası olacak Kırklareli ili sınırlarındaki Kıyıköy mevkisine doğalgaz alım terminali inşa edecek.

Rusya'nın Anapa kenti yakınlarından başlayarak 900 kilometre deniz altından ilerleyecek Türk Akımı boru hattı, Karadeniz'i geçerek Kıyıköy'den karaya ulaşacak.

Bilindiği gibi, Karadeniz'de 2200 metre derinlikte 81 cm çapında her biri 15,75 bcm'lik iki paralel boru hattının döşenmesine Rusya kıyı kesimlerinde İsviçreli Allseas şirketi tarafından, boru döşeme gemisi Pioneering Sprit ile Mayıs ayında başlanmıştı  TEBA:1817/ 26 Mayıs 2017. Kıyıköy'e kadar deniz geçişi hattı ve Kıyıköy'deki alım terminalinin yapımı Gazprom'a ait olup, Projenin alım terminalinden sonraki Türkiye'den geçecek ve Avrupa'ya gaz taşıyacak 15,75 bcm'lik tek boru hattının yapımını Gazprom-BOTAŞ ortak olarak üstlenecek.

 

Yıllık Rapor