haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Yurtdışı Haberler

7.6.2017

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Müteahhitler Birliği Yönetimi İle Görüştü

Bakan Zeybekci: "Rusya'da istenilen noktaya gelmeye yaklaştık. İlk iyi haberi aldık. Bir Türk şirketi 50 milyon dolarlık bir kültür merkezi inşasını üstlendi. Katar krizini, kardeşler arası tartışma olarak görüyorum. En kısa sürede de çözülmesini diliyoruz. Oradaki Türk müteahhitlerinin buradan olumsuz etkilenmeyeceğini umuyor ve biliyoruz. Krizin Türkiye'ye sıçrama olasılığı bulunmuyor"...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlıkta Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Üyelerini kabul etti. Zeybekci, Türk müteahhitlerinin yoğun olarak iş yaptıkları Rusya ve Katar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Rusya'da istenilen noktaya gelmeye yaklaştık":

Zeybekci, "Rusya, Türkiye'nin yılda 6-7 milyar dolarlık iş aldığı bir ülke. Rusya ile yaşanan sorunlarla 2016'da 0'ı gördü. Cumhurbaşkanımız ve Rusya Devlet Başkanı'nın olumlu temasları başladı ve bizde teknik anlamda görüşmeleri sıklaştırdık. İstenilen noktaya gelmeye yaklaştık" dedi.

Rusya'ya Türkiye'nin hiçbir zaman yasak koymadığını ve yasaklarla ikili ilişkilerin sürdürülebilir olmayacağını ifade eden Bakan Zeybekci, "Rusya'yla ithalatta da sorun yaşamaya başladık. Size getirilen yasaklar kalktı bunlar kalktıktan sonra da ilk güzel haberi de aldık" dedi. Zeybekci, ismini vermediği bir Türk şirketinin Rusya'da bir kültür merkezi inşasını üstlendiğini bildirdi, "Rusya'da bu yeni proje 50 milyon dolarlık bir proje. Gelişmeler olumlu her şeye rağmen 13 milyar dolarlık proje yaptık bu sıkıntılı süreçte" dedi. 

Zeybekci, belirli örgüt ve kurumlara kayıtlı iş adamlarının Rusya vizesini kolayca almasını sağlayacak bir düzenlemenin hazırlandığını da belirtti.

"Katar'daki Türk müteahhitlerinin olumsuz etkilenmeyeceğini umuyoruz":

Zeybekci, 7 ülkenin ilişkilerini sonlandırdığı bildirilen Katar ile ilgili olarak da, "Bunu, kardeşler arası tartışma olarak görüyorum. En kısa sürede de çözülmesini diliyoruz. Oradaki Türk müteahhitlerinin buradan olumsuz etkilenmeyeceğini umuyor ve biliyoruz. Krizin Türkiye'ye sıçrama olasılığı bulunmuyor" dedi. 

"Müteahhitlik sektöründe Eximbank aracılığı ile Türkiye'den satın alınan tüm Türk ürünleri 0 faizle desteklenecek":

Müteahhitlik sektöründe Eximbank aracılığı ile Türkiye'den satın alınan tüm Türk ürünlerinin 0 faizle destekleneceğini aktaran Zeybekci, "Hedefimiz toplam ihracatımızın yüzde 26'sına kadar bir kısmını bu sene içinde Exim kaynaklarıyla destekler hale gelmek" dedi. Bakan Zeybekci, 2018 yılında Türkiye Eximbank'ın Güney Kore Eximbank'ı geçeceğini ifade etti. 

"4 milyar dolar civarında yeni yatırım"

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeybekci, "27 milyar liralık yatırımla bu noktaya geldik. Birini Bakanlar Kurulu kararına dönüştürdük. İkincisi büyük bir yatırım. Yakın sürede kamuoyu da duyar. Yaklaşık olarak 4 milyar dolar civarında. Türkiye, belirlediği 8-9 alanda kendi devlerini yaratmak zorunda" diye konuştu.

 

Yıllık Rapor