haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Anlaşmalar   Demeçler   Demiryolları

23.5.2017

Başbakan Binali Yıldırım ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili Buluşması

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki heyet Gürcistan'ı ziyaret etti ve Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyine katıldı. Ziyarette Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ele alındı...

Yıldırım;"Kafkas bölgesini Orta Asya'ya ve Uzak Doğu'ya bağlayan, Anadolu toprakları üzerinden de Londra'ya kadar bağlayacak olan bu orta koridor, tarihi İpek Yolu'nun tekrar kesintisiz bağlanması stratejik anlamda bölge için çok önemli"...

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, "Bizim tarafımızdan bu Proje'nin başlatılabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz, test sürüşleri yaz aylarında devam edecek, sonbaharda bu proje başlatılmış olacak. Bu proje gerçekten bölgesel boyutunu da aşmış durumda"...

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Türk heyeti Gürcistan ziyaretinde bulundu ve Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ne katıldı. Ziyarette Başbakan Binali Yıldırım ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım "Bu Proje sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi ilgilendirmiyor, Avrupa'yı ve Uzak Doğu'yu da ilgilendiriyor. Asırlar boyunca doğudan batıya, batıdan doğuya İpek Yolu diye tarif ettiğimiz kervan yollarının günümüz teknolojisiyle modern demiryollarıyla tekrar hayata geçirilmesi, böylece Çin'den başlayıp Londra'ya kadar giden güzergahta ticaretin daha da canlandırılmasını hedefliyor. Aynı zamanda Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ilişkilerini de çok daha ileriye taşıyacak Proje'den bahsediyoruz." dedi.

Bölgenin kaderini, taşımacılık kültürünü değiştirecek Proje'nin birinci derece sorumlularının söz konusu üç ülke olduğunu belirten Yıldırım, Türkmenistan, Kazakistan, Çin, Avrupa ve Balkan ülkelerinin de Projeye dolaylı olarak katıldığını söyledi. Başbakan Yıldırım, hem kültürleri buluşturan hem de Doğu ile Batı ekonomisini bir arada geliştiren Proje'nin bu yıl içinde hayata geçirileceğini bildirdi.

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili:

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ise konuşmasına Türkiye ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 25. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak başladı.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu Projesi'nin, Avrupa-Asya bağlantısında rekabet gücünü arttıracak bir çalışma olduğunu belirten Kvirikaşvili, güney enerji koridorunu derinleştirme ve Hazar Denizi kaynaklarının Batı'ya aktarımıyla ilgili iş birliğinin geliştirilmesi hususlarını da ele aldıklarını belirtti. Kvirikaşvili Proje hakkında şunları da kaydetti:

"Bu demiryolu Projesi'nin geliştiriliyor olması, bu bağlantının kuruluyor olması, zaten İpek Yolu olgusunun çok önemli bir parçası. Bu halihazırda beyan edildi, aynı zamanda belgelere yansıtıldı. Türk yetkililerle çok yoğun iş birliğimiz mevcut. Azerbaycan ile de bu Proje'de gecikme yaşanmaması ve hızla tamamlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda bizim tarafımızdan bu Proje'nin başlatılabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz, test sürüşleri yaz aylarında devam edecek, sonbaharda bu proje başlatılmış olacak. Bu proje gerçekten bölgesel boyutunu da aşmış durumda."

Gürcistan Başbakanı, Türkiye'nin ülkesinin en önemli ticaret ortağı olmasına rağmen halihazırdaki potansiyelin kullanılamadığını ifade ederek, Serbest Ticaret Anlaşması'nın kapsamının genişletilmesinin, bu potansiyeli kullanma bakımından her iki ülkenin çıkarına olacağına dikkati çekti. Türkiye'nin Gürcistan'ı uluslararası alanda desteklediğini anımsatan Kvirikaşvili, iki ülke arasında savunma ve güvenlik alanlarında iş birliğini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan anlaşmalar:

Türkiye ile Gürcistan arasında Tiflis Bildirisi'nin yanı sıra kültür, adalet, ekonomi ve siber savunma alanlarında anlaşmalar da imzalandı. Tiflis'te iki ülke arasında Türkiye ve Gürcistan Adalet Bakanlıkları arasında Ortak İşbirliği Prosedürü, Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan Cumhuriyeti arasında Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu Kurulmasına İlişkin Bildirge, Gürcistan Hükümeti ile Türkiye Hükümeti arasında Kültürel Alanda İşbirliği Programı, Gürcistan Adalet Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında Siber Güvenlik Alanında İşbirliğine İlişkin Bildiri imzalandı.

Hatırlanacağı gibi, sizlere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Ahmet Arslan'ın da katılması beklenen, TCDD, AYGM gibi ilgili kuruluşların Genel Müdürlerinin oluşturduğu Türk Heyetinin önce 23-24 Mayıs 2017 tarihlerinde Gürcistan'a gideceğini ve burada Bakü-Tiflis-Kars Projesi'ne yönelik müzakerelerini tamamladıktan sonra 25-26 Mayıs 2017 tarihlerinde de Pekin'e geçerek burada Çin Teknik Heyeti ile müzakerelerde bulunmayı planladıklarını sunmuştuk TEBA:1816/ 17 Mayıs 2017.

Yıllık Rapor