haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler

11.5.2017

Türkiye’nin İlk Yerli Tünel Açma Makinesi Tanıtıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: ” Bugün dünyanın 8. tünel delme makinesi üreten ülkesi haline geldik.-Hedefimiz İstanbul'da yapacağımız 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nde 16,8 metre çapında tünel delme makinesi kullanmak”...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Ahmet Arslan ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, E-Berk Makine ve Metalurji A.Ş. tarafından üretilen, Türkiye'nin ilk yerli tünel açma makinesinin tanıtımı için Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen törene katıldı.

Arslan, burada yaptığı konuşmada, tünel açma makinesinin Türkiye'deki birçok projede kullanıldığını belirterek, "Şimdi hedefimiz İstanbul'da yapacağımız 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nde 16,8 metre çapında tünel delme makinesi kullanmak. Bunları her projede özel olarak sipariş etmek zorundasınız. Tünelin çapı ve zeminin yapısı gereği özel olarak imal ettiriyorsunuz. Bugün dünyanın 8. tünel delme makinesi üreten ülkesi haline geldik." dedi.

Arslan, bir ilki gerçekleştirerek tünel delme makinesi yapan şirkete düşen sorumluluğun, bununla yetinmemek olduğunu belirterek; "Yakın zamanda 8 metre çapında tünel delme makinesi planlamaları var. Bu konuda Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla ve hükümetimizle her türlü desteği vermeye hazırız. Bu destek, ülkemizin sanayisine ve büyümesine, dolayısıyla insanımızın refahının, kalkınmışlığının ve yaşam kalitesinin artırılmasına verilen bir destek olacaktır." açıklamalarında bulundu.

Ekonominin ve ülkenin büyümesi için sanayi, endüstri ve ticaretin büyümesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, "Bunun olmazsa olması ulaştırma koridorlarının tamamlanmasıdır. Asya'dan Avrupa'ya ve Londra'dan Pekin'e Türkiye üzerinden giden orta koridoru sadece kara değil, deniz ve hava yollarıyla da tamamlamak gerekiyor. Onun için son 15 yılda katettiğimiz ciddi mesafe var. Bununla yetinmeden çok daha fazlasını yapmalıyız" ifadelerine yer verdi.

Makine, Ergene Projesi’nde kullanılacak:

Kullanılan malzemenin yüzde 54'ünün yerli olduğunu belirten E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, yerli tünel açma makinesi ile ilgili şu bilgileri verdi: "ülkemizi dünyanın 8. TBM (tünel açma makinesi) üretici ülkesi unvanına eriştiren, 3.25 metre çapında, 92 metre uzunluğunda, 175 ton ağırlığında ve 800 KVA gücündeki tünel açma makinesi, Tekirdağ'da Ergene Derin Deşarj Tünel ve Arıtma Projesi'nde kullanılacaktır. Bu proje sayesinde Ergene Nehri'nin temizlenmesine sağlanacak katkının yanı sıra Çorlu ve Ergene bölgesindeki 9 organize sanayi bölgesinin arıtma sorunu da tamamen çözülmüş olacaktır. Kullanılan malzemenin yüzde 54'ü yerlidir. Artık yerli malı anlamında hedefimizi 60-70'lere çıkartmak için elimizden geleni yapacağız."

Firma, 30 milyon Euro’luk finansman için Kalkınma Bankası ve İş Bankası ile anlaşmıştı. 

Yıllık Rapor