haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Konferanslar   Genel   Genel

10.5.2017

Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye-Çin Ekonomik İlişkileri Konferansı

Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Büyükelçi Erçin, "Modern İpekyolu için değişik ülkelerde tasarlanan yatırımların hepsi daha sonra Türkiye'deki projelerle eklemlenecek"...

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hongyang, "Kuşak ve yol projesinde 900 milyar dolar harcanması bekleniyor.-Şu an da Türkiye’nin 3. nükleer enerji santralı için Çin firmaları da yakın takipte"...

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının (TEPAV) ortaklaşa düzenlediği "Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye-Çin Ekonomik İlişkileri" başlıklı toplantı TOBB-ETÜ kampüsünde 9 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Çin’den başlayıp, Orta Asya ve Güney Asya ülkelerini, Güney’de Türkiye ve Akdeniz limanlarını, Kuzey’de Moskova’yı kapsayan dev İpek Yolu Projesi için 14-15 Mayıs tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de 65 ülkenin liderlerinin biraraya geleceği bir Zirve düzenlenecek. Zirve'ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. 

Hatırlanacağı gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mayıs ayında Çin'e yapmayı planladığı gezisi öncesinde Ankara'yı ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti Demiryolu Heyeti ile TCDD yetkilileri arasında müzakerelerde bulunulduğu bildirmiştik. Zirve'de TÜrkiye-Çin arasında demiryolu işbirliğine yönelik anlaşma imzalanması bekleniyordu TEBA:7 Nisan 2017.

"Kuşak ve yol projesinde 900 milyar dolar harcanması bekleniyor":

Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Büyükelçi Ersin Erçin, "Modern İpekyolu için değişik ülkelerde tasarlanan yatırımların hepsi daha sonra Türkiye'deki projelerle eklemlenecek. Çin, bu nedenle Türkiye'nin bu projedeki varlığını çok önemsiyor" dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ise yapılacak Zirve ile iki ülke arasında önemli iş birliklerinin gerçekleşeceğini kaydederek; “Kuşak ve Yol Projesi'nde 900 milyar dolar harcanması bekleniyor. Böylesine net bir tavır Çin açısından önemli. Çin; turizm, ekonomi açısından Türkiye ile iş birliği yapmaya hazır. Çin bankası Türkiye’de şube açacak. İki taraf ayrıca yenilebilir enerji alanlarında işbirliğinde bulunacak. Enerjideki her alanı kapsayan projelerde Türkiye ile birlikte hareket ediyoruz. Nükleer, yenilenebilir enerji, doğalgaz deposu konusunda çalışmalarımız mevcut. Bu iş birliğini daha da genişleteceğiz. Şu an da Türkiye’nin 3. nükleer enerji santralı için Çin firmaları da yakın takipte” dedi.

Yıllık Rapor