haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Doğalgaz   Hükümetlerarası   Doğalgaz Taşımacılık

8.5.2017

Gazprom, Türk Akımı Projesi

Gazprom tarafından yapılan açıklamada, 6 Mayıs 2017 itibariyle deniz altı inşaat çalışmalarına başlandığı, Proje ortaklarından İsveçli Allseas Group'un Karadeniz'in altına boru döşeme işlemine başladığı bildirildi...

Rus gazını Karadeniz'in altından Türkiye'ye ve buradan da Avrupa'ya ulaştıracak, Türkiye ile Rusya arasında 2016 yılının Ekim ayında yapımına ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma imzalanan Rus Gazprom şirketinin Türk Akımı Projesi'nde önemli bir aşamaya geçildiği haber alınıyor.

Gazprom tarafından yapılan açıklamada, Proje'de 6 Mayıs 2017 tarihi itibariyle deniz altı inşaat çalışmalarına başlandı. Açıklamada, Gazprom'un İsveçli ortağı Allseas Group'a ait Audacia isimli gemiyle Karadeniz'in altına boru döşeme işlemine başlandığı bildirildi. Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller yaptığı açıklamada, "2019 yılı sonuna kadar Türk ve Avrupalı tüketiciler yeni ve güvenilir bir Rus gaz kaynağına sahip olacaklar" dedi.

Bilindiği gibi, Türk Akımı'nın Türk karasularına ulaşıp, Türkiye üzerinden Avrupa sınırına kadar gaz taşımak üzere yapımı için Türkiye ve Rusya arasında Ekim 2016'da Hükümetlerarası Anlaşma imzalanmıştı TEBA:29 Kasım 2016

Türk Akımı, Rusya'nın Karadeniz kıyısında Karadeniz boyunca iki paralel boru hattı ile devam edip, Türkiye'nin Karadeniz kıyısında Kıyıköy'e ulaşacak ve buradan Lüleburgaz'a, Türkiye'nin gaz şebekesine bağlanacak. İki boru hattında toplam 31,5 bcm yıllık gaz taşınacak. Türkiye topraklarında Lüleburgaz'dan Avrupa sınırına kadar bir karasal boru hattı da inşa edilecek ve gazın bir kısmı buradan Avrupa'ya ulaştırılacak. Türkiye topraklarından geçecek hattın yapımını BOTAŞ ve Gazprom birlikte üstlenecekler. 

Hatırlanacağı gibi, en son, Türk Hükümetince üstlenilen yükümlülüklerin zamanında yerine getirilebilmesi için, Proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak uygulama ve işlemlerin süratle tamamlanmasına yönelik Başbakanlık Genelgesi yayımlanmıştı TEBA:5 Nisan 2017.

Yıllık Rapor