haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler

21.4.2017

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Önemli Açıklamaları

"Türkiye'de işler dışarıdan bakıldığında göründüğü kadar kötü değil ancak bizim istediğimiz kadar iyi de değil. Referandumdan evet çıkması istikrar bakımından olumludur. Ancak nihayetinde büyümenin ana motoru yapısal reformlar olacak. Bizim için yüzde 3 büyümenin vasat olduğunu düşünüyorum. Yüzde 5-6 civarında büyüme trendine geri döneceğiz, bunu yapabileceğimize inanıyoruz"...

Uluslaraarsı Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yıllık bahar toplantıları, 21-23 Nisan 2017 tarihlerinde Washington'da yapılacak. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Toplantılar çerçevesinde düzenlenen "Ülkeleri Risksizleştirme: Büyüme İçin Reformlar" başlıklı panelde konuştu.

Şimşek, Türkiye'de yaşananların bazı uluslararası yayınlarda resmedilen kadar kötü olmadığını belirterek, "Türkiye'de işler dışarıdan bakıldığında göründüğü kadar kötü değil ancak bizim istediğimiz kadar iyi de değil. Türkiye son dönemde birçok zorlukla karşılaştı. Küresel sorunların yanı sıra ekonomiyi yavaşlatan bölgesel jeopolitik gerilimlere ve iç siyaset şoklarına maruz kaldı ancak Türkiye için en kötü dönem artık geride kaldı" dedi.

"Referandumdan evet çıkması istikrar bakımından olumlu":

Şimşek, ülke ekonomisinin tüm iç ve dış zorluklara karşı olağanüstü direnç gösterdiğini vurguladı. Halkın referandumda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öngören anayasa değişikliğine "evet" dediğini belirten Şimşek, bunun istikrar bakımından olumlu olduğunu ifade etti. Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Referandumdan 'evet' oyunun çıkması belirsizliğin giderilmesine yardım edecek ancak nihayetinde büyümenin ana motoru yapısal reformlar olacak. Bizim için yüzde 3 büyümenin vasat olduğunu düşünüyorum. Yüzde 5-6 civarında büyüme trendine geri döneceğiz, bunu yapabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

AK Parti hükümetinin yeni dönemde birkaç yıl önce tasarlanan kapsamlı reform programına öncelik vereceğini vurgulayan Şimşek, başta eğitim, vergi, adalet ve iş gücü piyasasına yönelik olmak üzere planlanan düzenlemelerin mümkün olan en kısa sürede hayata geçirileceğini bildirdi. Şimşek, ayrıca Türkiye'de yatırım ortamının geliştirilmesini çok önemli bulduğunu ve bu alanda Dünya Bankasının "İş Yapma Kolaylığı" çalışmalarının rehber alındığını belirtti.

"AB ile Gümrük Birliği anlaşması ticarette yeni bir sayfa açılmasını sağlayacak":

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin tüm "gürültüye" rağmen ilerlemeye devam ettiğine değinen Şimşek, geçen sene AB Komisyonu tarafından kabul edilen güncel Gümrük Birliği anlaşmasının ticarette yeni bir sayfa açılmasını sağlayacağını anlattı.Yeni anlaşmanın sanayi mallarının yanı sıra hizmetler, tarım ürünleri ve kamu alımlarını kapsamasının hedeflendiğine işaret eden Şimşek, buna ilişkin müzakerelerin bu yıl başlatılıp birkaç sene içinde tamamlanmasını umduklarını aktardı.

 

 

 

Yıllık Rapor