haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Şirket Haberleri   Doğalgaz

14.4.2017

Kolin Grubu Etki Liman İşletmeleri, FSRU Projesi

Siemens Türkiye, Türkiye'nin ilk yüzer LNG terminalinde Otomasyon, Elektrifikasyon, Yangın ve Gaz Algılama sistemleri, Entegre Telecom ve Güvenlik sistemleri işlerinin tasarımı, imalatı ve devreye alınması işlerini gerçekleştirdi...

Kolin Grubu bünyesindeki Etki Liman Hizmetleri A.Ş.’ye ait İzmir Aliağa’daki Türkiye’nin ilk yüzer LNG terminalinde (FSRU), Siemens Türkiye çözüm ortağı olarak yer aldı.

Siemens Türkiye, yüzer LNG terminalinde; otomasyon, elektrifikasyon, yangın ve gaz algılama sistemleri, entegre telecom ve güvenlik sistemleri işlerinin tasarımı, imalatı ve devreye alınması işlerini gerçekleştirdi. Kolin+Kalyon İş Ortaklığı (KKJV) ile Ağustos 2016’da sözleşme imzalayan Siemens, Projeyi taahhüt edildiği gibi 4 ayda tamamladı.

Özellikle doğalgaz ihtiyacının yoğunlaştığı kış aylarında kullanılması beklenen ilk yüzer LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz) terminalin, ülke doğalgaz şebekesine nominal günde 14 milyon metreküp doğalgaz besleme kapasitesi olacak. Doğalgazın -1600 oC’ye kadar soğutularak sıvı halde LNG gemileri ile taşınmasının ardından, terminalde bağlı bulunan FSRU vasıtası ile yeniden gazlaştırma işlemiyle şebekeye basılacak. 

FSRU üzerinde ve terminalde birbiri ile insansız ortamda haberleşebilen, Siemens’in otomasyon sistemlerinin kullanıldığı projede, entegre güvenlik ve yangın algılama sistemleriyle terminalde olası risklerin önüne geçilmiş olacak. Ulusal doğalgaz şebekesine anında bilgi aktarılabilecek şekilde düzenlenen terminalde, Ulusal Doğalgaz Şebekesini işleten BOTAŞ hem LNG gemisi, hem FSRU hem de terminal üzerindeki tüm bilgilere anında ulaşabilecek.

Hatırlanacağı gibi, İzmir Aliağa’daki Türkiye’nin ilk yüzer LNG tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın katılımı ile 23 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılmıştı TEBA:1795/ 23 Aralık 2016.

Yıllık Rapor