haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Uluslararası İlişkiler

13.3.2017

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Akkuyu ve Türk Akımı'ndaki işbirliğimizin diğer konularda emsal olacağına inanıyorum. Bugün imzaladığımız anlaşmalarla güçlü bir irade ortaya koyduk"...

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Yeni bir ortak yatırım fonu kuruyoruz, 1 milyar Dolar'lık sermayesi olacak.-Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'yle Türkiye’nin doğalgazda transit ülke olma potansiyeli artacak"...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 Mart 2017 tarihinde Moskova'da Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısında biraraya gelerek, sonrasında basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve Rusya'nın, iki ülke arasındaki köklü ve özel ilişkileri ilerletme konusunda kararlı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Son aylarda attığımız karşılıklı adımlarla, iki ülke ilişkilerini normalleştirme yönünde gayet mesafe kaydettik." dedi.

Erdoğan, "Rusya'nın ülkemizle ekonomik ilişkiler bağlamındaki kısıtlamalarını tamamen kaldırmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde geçmişte açıkladığımız 100 milyar Dolar'lık ticaret hacmi hedefine ulaşmamız mümkün olacaktır. Zira bizler, iki ülke olarak 38 milyar Dolar hedefini gerçekleştirmiştik fakat bu son olaylardan sonra 17 milyar Dolar'a kadar düştük. Şimdi bunu tekrar telafi ederek inanıyorum ki bu kaybımızı önleyeceğiz. Özellikle turizm alanında bu yıl bir rekora imza atmak istiyoruz. Ben buradan Rus dostlarımızı ülkemize davet ediyorum. Gelsinler, Türkiye'nin tarihi, turistik, kültürel güzelliklerini onlar da görsünler." diye konuştu.

Milli paralarla ticaretin artırılmasının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan böyle Rus vatandaşların Türkiye'deki ticaretlerinde Ruble, Türk vatandaşlarının Rusya'da Türk lirası kullanabileceğini belirtti. Erdoğan ayrıca, "Akkuyu ve Türk Akımı'ndaki işbirliğimizin diğer konularda emsal olacağına inanıyorum. Bugün imzaladığımız anlaşmalarla güçlü bir irade ortaya koyduk. Türk-Rus ortak yatırım fonunun kurulmuş olması ciddi bir adımın, güçlü bir adımın atılmış olmasıdır. Bu anlaşmalar ve bugün aldığımız kararlar kaybedilen zamanı telafi edecek, iki ülke ilişkilerinde sıçrama yaratacaktır." diye konuştu.

Putin, "Yeni bir ortak yatırım fonu kuruyoruz":

Toplantının açılışında konuşan Putin, Türkiye ve Rusya arasında metalürji, otomobil üretimi, tarım-sanayi kompleksi ve tarım araçları konularında işbirliğinin artırılması için önemli bir potansiyel bulunduğuna işaret ederek, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'yle de Türkiye’nin doğalgazda transit ülke olma potansiyelinin artacağı değerlendirmesinde bulundu.

Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santralı projesine de değinerek, “Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralı olacak Akkuyu projesini yürütüyor. Rus şirketleri Türkiye’nin hidroelektrik santrallarının modernizasyon projelerine katılıyor. Sanayi, otomotiv ve tarım alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi için imkanlara sahibiz. İki ülke iş çevreleri, inovasyon, bilim ve teknoloji alanında işbirliğini geliştirmek gerekiyor.” dedi.

Putin düzenlenen basın toplantısında ise karşılıklı ticaretin, hizmetlerin artırılmasına yönelik 2017-2020 senelerini kapsayan orta vadeli program imzalandığını kaydederek, “Aynı zamanda yeni bir ortak yatırım fonu kuruyoruz, 1 milyar Dolar'lık sermayesi olacak. Şu anda ilgili anlaşma imzalandı.” dedi.

8 anlaşma imzalandı

İki ülke arasında 8 anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmalar, "Anadolu Ajansı ile TASS Haber Ajansı Arasında İşbirliği Anlaşması, Ticari, Ekonomik, Bilimsel, Teknik ve Kültürel İşbirliğine ilişkin 2017-2020 Orta Vadeli Program, Diplomatik Personelin Yetiştirilmesi ve Enformasyon Paylaşımı Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, 2019 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonunda karşılıklı Kültür ve Turizm Yılının Düzenlenmesine İlişkin Deklarasyon, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Başsavcılığı arasında İşbirliği Protokolü, Türk Patent ve Marka kurumu ile Rusya Federasyonu Fikri Mülkiyet Federal Servisi Arasında Mutabakat Zaptı, Rus Türk Yatırım Fonunun Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Opora Rossii Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Tüm Rusya Sivil Toplum Kuruluşu Arasında Mutabakat Zaptı" oldu.

Yıllık Rapor