haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Havalimanları   Ulaştırma

10.3.2017

DHMİ, İstanbul 3. Havalimanı Projesi

İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş., Havalimanı’nın teknolojik altyapısının kurulumu için İsveçli Saab şirketini seçti...

İstanbul Yeni 3. Havalimanı Projesi'ni işletecek olan İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. Havalimanı’nın entegre hava trafik kontrol kulesi sisteminin İsveçli savunma ve güvenlik şirketi Saab firması tarafından yapılacağı bildirildi.

Saab’ın ayrıca uçak yönlendirme ve rehberlik, havaalanı zemin aydınlatma kontrolü ve izlemesi, elektronik uçuş şeritleri, çok tabakalı sensörlerin geniş dizini ile beş adet SR-3 Yüzey Hareketi Radarı’nı içeren Gelişmiş Yüzey Hareketi Kılavuz ve Kontrol Sistemi’ni (A-SGMCS) tedarik edeceği kaydedildi. Saab’dan yapılan açıklamada sistemin üç pisti de içeren Havalimanı’nın ilk aşamasını kapsayacağı belirtildi.

Hatırlanacağı gibi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan proje ile ilgili olarak şu açıklamaları yapmıştı; "İnşaat olarak yüzde 42 seviyesindeyiz. Şuan 23 bin kişi 24 saat çalışıyor. İlkbahardan itibaren bu sayı 30 bine çıkacak. İlk pisti şuan bitti. Terminal ortaya çıkmaya başladı. 2018’in ilk yarısında ilk etabı olan 90 milyon yolcuya hizmete eden kısmı açacağız" TEBA:1801/ 3 Şubat 2017.

IGA Yürütme Komitesi Üyesi Uğur Cengiz: "Bu boyutta ve karmaşıklıkta dünyadaki tek örnek”:

IGA Yürütme Komitesi Üyesi Uğur Cengiz de, Saab’ın entegre kule ve yüzey hareket kabiliyetinin “bu boyutta ve karmaşıklıkta dünyadaki tek örnek” olacağının altını çizdi.

Saab Hava Trafik Yönetimi Başkanı Mike Gerry, Yeni İstanbul Havalimanı’nın dünyanın en büyük havalimanı projelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Bu gibi zorlu operasyonlar sistemlerimizin ön plana çıktığı yerler” dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ), daha önce 4 havalimanının teknik altyapısı için Saab ile anlaşma imzaladığı belirlendi.

Yıllık Rapor