haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Diğer Haberler   Makro Veriler

30.1.2017

Fitch ve S&P Türkiye Kredi Notunu Güncelledi

S&P, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB", yerli para cinsinden notunu "BB+" seviyesinde teyit etti, not görünümünün ise "durağan"dan "negatif"e indirdi...

Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altına indirdi...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB", yerli para cinsinden notunu "BB+" seviyesinde teyit etti, not görünümünün ise "durağan"dan "negatif"e indirdi.

S&P Türkiye 2017 büyüme öngörüsünü yüzde 3,2'den yüzde 2,4'e düşürdü:

S&P'den yapılan açıklamada, para politikasının kur ve enflasyon baskılarına cevabının yeterli olmadığı bildirilirken, enflasyon ve kur baskılarının Türkiye'deki şirketlerin ve bankaların finansman gücünü zayıflatarak büyümeyi olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

Türkiye ekonomisinin geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,8 daraldığının ifade edildiği açıklamada, 2016'da ekonominin yaklaşık yüzde 2 büyüdüğünün tahmin edildiği ve bu sene de ekonomik büyümenin yüzde 2,4 olacağının öngörüldüğü kaydedildi. 

S&P, daha önce yaptığı 2017 büyüme tahmininde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 büyümesinin beklendiğini açıklamıştı. 

Fitch Türkiye'nin uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunu, yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altına indirdi:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altına indirdi. Not görünümünü ise durağanda bıraktı. Böylece kredi notu BBB-'den BB+'ya çekildi ve Azerbaycan, Bahreyn ve Portekiz ile aynı düzeye geldi.

Fitch'in, açıklamasında; Türkiye'de büyümenin 2016 yılının ikinci yarısında keskin bir şekilde düştüğü hatırlatıldı. 2016 yılının 3. çeyreğindeki yıllık yüzde 1.8'lik daralmanın ardından bir sıçrama beklendiği, ancak bu sıçramanın güvenlik ve siyasi koşullardan ve kısa vadede para biriminin değer kaybından dolayı zayıf iç talep ile birlikte düşük kalmasının beklendiği bildirildi.

Açıklamada, "Siyasi ve güvenlik alanındaki gelişmeler ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı zayıflattı. Hükümetin icracı Cumhurbaşkanlığı sistemini getirmeye yönelik hareketi, eğer başarılı olursa, kontrol ve dengelerin zayıfladığı bir sistemi getirecek" denildi. 

Hatırlanacağı gibi, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu Eylül 2016'da yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmüştü TEBA:1783/ 26 Eylül 2016.

Yıllık Rapor