haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Kalkınma ve Hükümet Programları

24.1.2017

Başbakan Yıldırım, 23 İlde Yatırım Destek Programının Başladığını Bildirdi

Başbakan Yıldırım, Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı'nda açıkladı: "23 il için başvuru sayısı 1.200, toplam yatırım tutarı 19 milyar 600 milyon TL. Yatırım yapanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. Ayrıca yatırım için yer vereceğiz. Bina yaptınız içine alet edevat, makine lazım onların da sermayesini karşılıyoruz. Düşük faizli işletme kredisi de vereceğiz"...

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü'nde, Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı'nda programın ayrıntılarını açıkladı.

Programın amacının, terörün milletin canını sıktığı bölgeleri bir yandan terörden temizlerken öte yandan beklenen yatırımları yapmak olduğunu ifade eden Yıldırım, yatırımcılardan ön talep toplama sürecinin 28 Kasım -14 Ocak arasında yapıldığını bildirdi. 23 il için başvuru sayısının 1.200, toplam yatırım tutarının 19 milyar 600 milyon TL, öngörülen istihdamın 112.400 olduğunu kaydetti.

Yatırımlara ücretsiz danışmanlık hizmeti, uygun koşullu kredi, 20.000 m2 bina ve lojistik desteği:

Başbakan Yıldırım şunları belirtti; "Yatırım yapanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. İyi bir fizibilite, başarılı bir yatırım için olmazsa olmazdır. Dolayısıyla fizibilite hazırlanması, gerekli ön projelerin yapılması için istenen danışmanlık hizmetini biz karşılayacağız. Ayrıca yatırım için yer vereceğiz. 20 bin metrekare kadar binalar desteklenecek. İlk 20 bini devlet yaptırıyor, diğer kısımları için kredi alınabiliyor. 15 yıl boyunca imalat yaptıktan sonra isterseniz fabrika binası bize sembolik bir bedelle devrediliyor. Eğer OSB'lerde yatırıma uygun arsa yoksa o zaman hazine arazilerden uygun arsa temin edilecek.

Bina yaptınız içine alet edevat, makine lazım onların da sermayesini karşılıyoruz, bunu karşılarken ayrıcalık yapıyoruz. Eğer bunu yerli kaynaklardan temin ederseniz kredi şartları başka ithal temin ederseniz başka olacak. Nedir? İthal ederseniz kredi 2 yıl ödemesiz 6 yıl. Yerli makina alırsanız ödemesiz dönemi 3 yıla toplam süreyi de 10 yıla çıkarıyoruz. Yerli üretimi teşvik ediyoruz. Tezgahların dönmesi için de para lazım. İşletmenin can suyu lazım para lazım onu da unutmadık buna da düşük faizli işletme kredisi vereceğiz 4 yıl vadeli ilk yılı ödemesiz olacak.

Bir de yatırımını doğuda büyütmek isteyenlere de özel lojistik destekleri veriyoruz. Çağrı merkezleri için ilk aşamada bazı kamu binaları kullanılacak. veri merkezlerinde kullanılan elektriğin yüzde 30'unu devlet karşılayacak. Desteklerden nasıl faydalanılacak? İllerden yatırım destek ofisleri var, birkaç ilin sorumlu kalkınma ajansları var. Yatırım destek birimlerine müracaat edecek ya da doğrudan Kalkınma Bankasına müracaat edecek. Projeler buraya verilecek ve projelerin incelenmesinden sonra hangi destekten nasıl faydalanılacağı belirlenecek."

Hatırlanacağı gibi, Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu’da 23 ilde (Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman, Siirt, Mardin, Kilis, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) kalkınmayı arttıracak yeni yatırımların teşvik planlarını Eylül ayında açıklamıştı TEBA:1781/ 5 Eylül 2016.

Yıllık Rapor