haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Araştırma   Mevzuat

23.1.2017

Varlık Fonu'na Kamu Şirketleri Varlıkları Dahil Edildi

684 sayılı KHK'da Türkiye Varlık Fonu'nun kaynakları, kamu şirketlerinin varlıkları ve hisse senetleri ile genişletildi.-Fondan yararlanacak yatırımlar; Otoyollar, Kanal İstanbul, 3. Köprü ve Havalimanı, Nükleer Santral gibi büyük altyapı projeleri olarak sıralanmıştı...

23 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de OHAL kapsamında dört adet yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlandı. 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)'de Türkiye Varlık Fonu'nun kaynakları, kamu şirketlerinin varlıkları ve hisse senetleri ile genişletildi.

Buna göre, 6741 sayılı Varlık Fonu Kanunu'nun "Varlık Fonunun kaynakları ve finansman sağlanması" başlıklı 4. maddesine şu bend eklendi;

"İktisadi devlet teşekküllerinden, bunların müessese, bağlı ortaklık, işletme, işletme birimleri ile varlıkları ve iştiraklerindeki kamu paylarından, sermayesinin tamamı veya yarısından fazlası Devlete ve/veya diğer kamu tüzel kişilerine ait olan ticari amaçlı kuruluşlardaki kamu paylarından, sermayesinin tamamı kamuya ait olan ticari amaçlı kuruluşların sahip olduğu hisse ve varlıklardan, Devletin diğer iştiraklerindeki kamu paylarından ve Hazineye ait paylardan Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına veya Şirket tarafından yönetilmesine karar verilenler"

Hatıranacağı gibi sizlere daha önce, Türkiye Varlık Fonu'ndan yararlanacak yatırımların; Otoyollar, Kanal İstanbul, 3. Köprü ve Havalimanı, Nükleer Santral gibi büyük altyapı projeleri olarak sıralandığını, Savunma, Havacılık ve Yazılım gibi teknoloji yoğun stratejik sektörlerdeki yerli şirketlerin sermaye ve proje bazında desteklenmesinin de amaçlandığını bildirmiştik TEBA:1779/ 22 Ağustos 2016.

Fonun kaynakları şöyle idi:

Fonun kaynakları yukarıda eklenenler hariç, daha önce şöyle idi; Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve fona devrine karar verilen kuruluş ve varlıklar ile Özelleştirme Fonu'ndan fona aktarılmasına karar verilen nakit fazlası.

Ayrıca Bakanlar Kurulu'nca fona aktarılmasına veya şirket tarafından yönetilmesine karar verilen kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufu altında bulunan ihtiyaç fazlası gelir, kaynak ve varlıklar ile fon tarafından yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalarından ilgili mevzuat kapsamında yer alan izin ve onaylar aranmaksızın sağlanan finansman ve kaynaklar TEBA:1776/ 3 Ağustos 2016.

Yıllık Rapor