haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Şirket Haberleri   Doğalgaz   Genel   Diğer Yenilenebilir

19.1.2017

Suudi ACWA'nın Türkiye'deki Yatırım Hedefleri

Suudi merkezli ACWA Power’ın Başkanı Paddy Padmanathan, Konya Karapınar’da gerçekleştirilecek dünyanın en büyük güneş enerjisi santrallarından olacak projenin ihalesine çalıştıklarını söyledi.-Padmanathan; "Rüzgarda 350-400 MW civarında bir kapasite için lisans bekliyoruz, Jeotermal enerjide ise 50 ile 200 MW arasında yatırım için de fırsatları değerlendirme sürecindeyiz"...

Suudi Arabistan merkezli ACWA Power Başkanı ve Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Paddy Padmanathan, şirketinin yatırım planlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Padmanathan, Kırıkkale'de yaptıkları 950 MW'lık kombine doğalgaz çevrim santralının TEBA:1697/ 19 Ocak 2015 inşaatının bitmek üzere olduğunu ve bu santralın 2017'nin ilk yarısında devreye alınacağını ifade ederek, Türkiye'ye gelecek dönemde yapacakları yatırımların güneş, rüzgar ve jeotermal alanında olacağını belirtti.

Hedeflerinde, Türkiye'deki çeşitli kaynaklardan bir kapasite oluşturmak olduğuna vurgu yapan Padmanathan, Güneş enerjisindeki 1.000 MW'lık proje (Konya Karapınar) üzerinde titiz bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Söz konusu projede yerlilik şartının Türkiye için son derece önemli olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapan Padmanathan: "Türkiye, güneş enerjisinde bin megavatlık bir kapasiteyi (Konya Karapınar'da) ihale etme sürecinde. Hedefimiz, Türkiye'deki çeşitli kaynaklardan bir kapasite oluşturmak. Bu yüzden güneş enerjisindeki 1.000 MW'lık bu proje üzerinde çok dikkatli bir şekilde çalışıyoruz. Söz konusu projedeki yerlilik şartının çok önemli ve doğru olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde ülkeye daha çok ekonomik değer katılabiliyor." dedi.

Enerjide 40-50 yıllık projeler:

Rüzgarda 350-400 MW civarında bir kapasite için lisans beklediklerini ifade eden Padmanathan: "Bu lisans süreciyle ilgili bir erteleme söz konusu oldu, ama önemli değil. Bu lisansları alıp tamamladıktan sonra rüzgar enerjisinde kapasitemize yenilerini eklemeye devam edeceğiz. Jeotermal enerjide ise 50 ile 200 MW arasında yatırım için fırsatları değerlendirme sürecindeyiz." şeklinde konuştu.

Enerjide, 40-50 yıllık projeler gerçekleştirildiğini ve yatırımların da bu düşünceyle yapıldığını belirten Padmanathan, yenilenebilir kaynakların toplam enerji portföyü içindeki payının sürekli olarak artacağına da dikkati çekti.

Hatırlanacağı üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanı (YEKA) Yurt İçinde Üretim Karşılığı Tahsis için 20 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de ilan ettiği yarışma tarihinin 21 Şubat 2017 saat 14:00’e ertelendiğini, mali teklif zarflarının açılması ve Yönetmeliğe uygun olarak açık eksiltmeye geçilmesi suretiyle yapılacak olan ihalenin son başvuru tarihinin 14 Şubat 2017 olarak belirlendiğini sizlere bildirmiştik TEBA:1794/ 12 Aralık 2016.

En son Karapınar YEKA ihalesi ile ilgili olarak 9 Kasım 2016'da Enerji Bakanlığı'nda yapılan toplantıya 28 firmanın katıldığını, toplantıda, firmaların teklif tarihinin çok yakın ve hazırlık süresinin çok kısa olduğu konusunda görüş bildirdiğini, sizlere iletmiştik TEBA:1790/ 18 Kasım 2016.

Yıllık Rapor