haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Karayolları   Yap-İşlet-Devret (BOT)

18.1.2017

Ulaştırma Bakanı Arslan, Japonya Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ishii ile Görüştü

Bakan Arslan: "Japon yüklenicilerin Çanakkale Köprüsü Projesi'ne ilgileri bizleri memnun ediyor. İhale için 4'ü Japon, 3'ü Çinli, 2'si Koreli, 1'i İtalyan olmak üzere 10'u yabancı 24 firma ihale dosyası satın aldı.-Bugün ayrıca Japon heyetle hızlı tren yapılması ve işletilmesi, uzay teknolojileri, havacılık, deniz ulaştırması ve gemi inşa alanında da iş birliği konularını gözden geçireceğiz"...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Japonya Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Keiichi Ishii ve beraberindeki heyetle görüştü. Bu görüşme öncesinde Arslan, Japon müteahhitlerin de en güçlü adayların arasında olduğu Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu (Çanakkale Köprüsü dahil) Projesi'nin 26 Ocak'ta yapılacak YİD ihalesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin geçmişten beri güçlü bir şekilde sürdürüldüğünü anlatan Arslan, iki ülke arasında üst düzey iş birliği çerçevesinde çok güçlü altyapı projelerini birlikte gerçekleştirdiklerini bildirdi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Marmaray, Osman Gazi Köprüsü projelerinin Türk-Japon yüklenicilerin birlikte yaptığı başarılı projeler olduğunu belirtti. 

Bakan Arslan, "Japon yüklenicilerin projeye ilgileri bizleri memnun ediyor. İhale için 24 firma ihale dosyası aldı":

Arslan, Türkiye açısından çok önemsenen ve Cumhuriyet'in 100. yılında hizmete sunulması öngörülen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, 2.023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük projesi olacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Japon yüklenicilerin projeye ilgileri bizleri memnun ediyor. İhale için 4'ü Japon, 3'ü Çinli, 2'si Koreli, 1'i İtalyan olmak üzere 10'u yabancı 24 firma ihale dosyası satın aldı. Hem ülkemizin hem de yurt dışında bu konudaki güçlü firmaların projeye ilgileri bizleri memnun ediyor. 26 Ocak'ta tekliflerini alacağız. Projenin müşavirlik ihale sürecini de başlattık. 27 Mart'ta onun da tekliflerini alacağız. Dolayısıyla yüklenici belli olur olmaz hemen devamında müşavir firmayı da belirlemiş olacağız. Projenin sonuçları, hem ülkemiz hem yükleniciler hem de insanımız açısından hayırlı sonuçlar doğurur."

Bugün ayrıca Japon heyetle Bakanlığın yetki ve görev alanında olan hızlı tren yapılması ve işletilmesi, uzay teknolojileri, havacılık, deniz ulaştırması ve gemi inşa alanında da iş birliği yapabilecekleri konuların gözden geçirileceğine dikkati çeken Arslan, "Toplantının ardından sayın Başbakan'ımız ve sayın Cumhurbaşkanı'mız da değerli Bakanımız ve heyetini kabul edecekler"

Japon Bakan Ishii: "Çanakkale Köprüsü için ülkemizin iş birliği hasıl olursa, iki ülkenin dostluğunu sembolize etmesi açısından anıtsal bir proje olacağını belirtmek isterim":

Japonya Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Keiichi Ishii de iki ülke arasında son yıllarda karşılıklı menfaatlere dayalı stratejik ortaklık ilişkilerinin daha da gelişmesinden mutlu olduğunu belirtti.

Özellikle Çanakkale Boğaz Köprüsü Projesi ile ilgili iletmek istedikleri hususlar olduğunu dile getiren Ishii, "Orta açıklığı 2.023 metre ile dünyanın en büyük asma köprüsü olarak Cumhuriyet'inizin kuruluşunun 100. yıl dönümüne denk gelecek şekilde inşa edilecek Köprü için, ülkemizin iş birliği hasıl olursa, iki ülkenin dostluğunu sembolize etmesi açısından anıtsal bir proje olacağını belirtmek isterim" dedi.

Yıllık Rapor