haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Doğalgaz   Genel   Doğalgaz Piyasası

28.12.2016

GAZBİR Başkanı Arslan'dan Önemli Açıklamalar

"BOTAŞ'ın elektrik santrallarına uyguladığı yüzde 90'a yaklaşan kesintiler santralları büyük sıkıntıya sokuyor, bu sıkıntı santralları batışa götürebilir.- EPDK'nın zorunlu olarak fiyatlara tavan konulması uygulaması getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu durum birilerinin zararı, başkalarının ise fahiş kar etmesine neden olacaktır"...

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz sektörüne ilişkin soruları yanıtlayarak, önemli açıklamalarda bulundu.

Arslan, BOTAŞ'ın elektrik santrallarına uyguladığı yüzde 90'a yaklaşan kesintilerin santralları büyük sıkıntıya soktuğunu, bu sıkıntının santralları batışa götürebileceğini söyledi. Türkiye'nin iletim şebekesinin günlük 200 milyon m3 kapasiteli olduğunu kaydederek, son günlerde ise günlük doğalgaz tüketiminin 215 milyon m3 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Başkan Arslan, "Elektrik santrallarında kısıntıya gidilmeseydi, bu durum sistemi iyice sıkıntıya sokacaktı. Elektrik santrallarında kısıntı yapılmasaydı, günlük tüketimde 240 milyon m3'ün üzerine çıkılacaktı. Bu öngörü ile yapılan şebeke yönetimi uygulamaları ile günlük tüketim 215 milyon m3'lerde gerçekleşiyor şu anda. Doğalgaz santralları standart piyasa şartlarında, günlük 50 milyon m3 doğalgaz tüketimi yapıyor. Şu anda bu miktar günlük 20 milyon m3 kadar inmiş durumda." ifadelerini kullandı.

'Santralları batışa götürebilir':

Türkiye'de genelde yılın son aylarında konut başına günlük tüketimin 6-7 m3 seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Arslan, doğalgazla birlikte kış aylarında günlük elektrik tüketiminin de arttığını ve yükselen talebin fiyatlara da yansıdığını vurguladı. Arslan, şöyle devam etti:

"Bu artışlarda doğalgazdan elektrik üreten santrallar de büyük zarar görüyor. Bu santralları batışa götürebilecek bir sıkıntı bu. Doğalgazdan elektrik üreten santralların kendi müşterilerine olan yükümlülüklerini gözardı etmemek gerekiyor. Bu santrallar yükümlülükleri yerine getirebilmek için sistemden zorunlu olarak yüksek fiyatlı enerjiyi alıyorlar. Bu üreticilerin öngöremeyeceği veya önleyemeyeceği bir şekilde gerçekleşen bu durum karşısında, EPDK'nın zorunlu olarak fiyatlara tavan konulması uygulaması getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu durum birilerinin zararı, başkalarının ise fahiş kar etmesine neden olacaktır. Bu durum ise sürdürülebilir bir piyasa yapısı için istenen bir durum değildir. Doğalgaz arzı elektrik fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Elektrik piyasasında sağlıklı fiyat oluşumu için doğalgaz ithalatının serbest bırakılması ve fiyatın serbest piyasa şartlarına uygun olarak bir ticaret merkezinde oluşması gerekiyor."

'Yeni yatırımlarla sorun hafifleyecek":

Arslan, doğalgaz arzı noktasında devreye alınacak yatırımların kritik önemine işaret ederek, "Pik gün ihtiyacının karşılanması için 2017'de devreye girecek yatırımlar büyük önem taşıyor. Devreye yeni girecek yeni tesisler ve iletim hattı yatırımlarının kış ortasına yetişecek olması nedeniyle şu anda bir miktar sıkıntımız var. Ancak 2018 kışında bu etki biraz daha hafifleyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, doğalgazda arz sıkıntısı yaşanmaması için hem yatırım hem de regülasyon anlamında bazı önlemlerle bu durumun çözülmesi gerektiğini belirterek, "Yapılacak yeni yatırımlarla 2019'dan sonra bir sorunumuz kalmayacak gibi görünüyor. 2017'de daha dikkatli davranarak ve piyasadaki regülasyonda bir takım önlemler alarak, bu durumu çözmek zorundayız." dedi.

Hatırlanacağı gibi, İran'dan gelen doğalgazın 1/3 oranında azalmasıyla, ETKB alım garantili doğalgaz santrallarında verilen gazın yarı yarıya azaltılacağı yönünde bildirimde bulunmuş, böylece YİD ve Yİ santrallarının yanısıra EÜAŞ'ın santrallarında da elektrik üretimi yarı yarıya düşmüştü TEBA:14 Aralık 2016

Yıllık Rapor