haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Krediler   Demeçler   Diğer Haberler

9.12.2016

Başbakan Yıldırım Ekonomideki Yeni Destek Kararlarını Açıkladı

Yeni EKK kararlarına göre, Kredi Garanti Fonu ile 250 milyar TL kredi hacmi oluşturulacak, KOBİ'lere ilk yılı ödemesiz 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacak. SGK prim ödemeleri ötelenecek...

Başbakan Binali Yıldırım, 8 Aralık 2016 tarihinde Çankaya köşkünde düzenlediği basın toplantısında, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan yeni destek kararlarını açıkladı.

Başbakan Yıldırım, "Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak, hatta istihdamı arttırmak için Hazine Kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar TL'ye kadar bir kredi hacmi oluşturulacak" dedi. 

Başbakan Yıldırım, 2017 yılında özel sektör yatırımlarını daha da teşvik edeceklerini, imalat sanayi yatırımlarının artmasını sağlamak amacıyla ciddi bir seferberlik başlatacaklarını bildirerek, imalat sektörü yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcutun üzerine yüzde 15 daha arttıracaklarını söyledi. Yıldırım, imalat sanayi yatırımlarına yönelik kurumlar vergisi indirimini de tam olarak uygulayacaklarını belirtti.

KOBİ'lere ilk yılı ödemesiz, 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacak:

Başbakan Binali Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın KOBİ'lere yönelik bir desteği bulunduğunu, bu destek çerçevesinde yeni kredi desteği sunacaklarını ifade ederek, şu açıklamaları yaptı.

"KOBİ'lere mevcut bilançoları dikkate alınarak ilk 12 ayı ödemesiz olmak üzere, 3 yılda geri ödemeli olacak 50 bin TL kredi sağlanacak. Kredilerin ödemesi 3'er aylık eşit taksitlerle yapılacak. 50 bin TL kredinin 15 bin TL faizi olacak. 

SGK prim ödemeleri ötelenecek:

Başbakan Yıldırım, özel sektör iş verenlerinin ödedikleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemelerinin de öteleneceğini bildirerek, şu açıklamayı yaptı.

"Özel sektör iş verenlerinin, asgari ücret desteğinden yararlanmalarını, esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart, 3 aylık primlerini 2017'nin Ekim, Kasım, Aralık ayına öteliyoruz".

Yurtiçinden, yurtdışına götürülecek mal ve hizmetler için verilecek kredilerden faiz alınmayacak:

Başbakan Yıldırım, ihracatın arttırılmasına yönelik bir dizi önlemler aldıklarını da açıklayarak, bunları şöyle anlattı:

"İhracatçı firmalarımız bir önceki yıla yaptığı ihracata ilave ihracat yaparsa, ayrıca desteklenecek. Bu desteği Eximbank'ın  sermayesini arttırarak yapacağız. Eximbank'ın 3,7 milyar TL sermayesi var, bunu daha da yukarı çıkaracağız. Yurtdışı yüklenici veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik döviz kredilerini, yurtiçindeki çalışmalarına sıfır faiz getiriyoruz. Burada oraya götüreceğiniz mal ve hizmetler için kredilerde faiz alınmayacak ve Exim'den karşılanacak".

 

Yıllık Rapor