haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Krediler   Demeçler

7.12.2016

Hazine Müsteşarlığı Kredi Garanti Fonu ile Protokol İmzaladı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: "Kredi garanti fonu üzerinden kaynak kullanımını kolaylaştıracak, bürokrasiyi ciddi bir şekilde azaltacak önemli bir protokol. KOBİ'ler ana eksen olmakla birlikte, KOBİ dışındaki firmaların da finansa erişimini bu çerçevede mümkün hale getiriyoruz, yani kullanımı esnek hale getiriyoruz...

Bankacılık sektörü kredilendirmeyi kendisi yapacak. Hazine'nin kefaletini artırıyoruz. KOBİ'lere yüzde 85'e kadar kefalet veriyoruz. İhracatçıya ise yüzde 100. Şu andaki imkanlarımız 20 milyar liraya kadar bir kredi hacmini sunuyor"...

Hazine Müsteşarlığı, Kredi Garanti Fonu ile, Hazine'nin kredi garanti sisteminin kapsamını genişleten, KOBİ ve ihracatçıların finansmana erişim imkanlarını kolaylaştıracak "Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteği"ne ilişkin protokol imzaladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, bu protokolün amacının reel sektörün daha güçlü bir şekilde desteklenmesi olduğunu belirterek, “Kredi Garanti Fonunun imkanlarını artıracak, ama daha da önemlisi kredi garanti fonu üzerinden kaynak kullanımını kolaylaştıracak, bürokrasiyi ciddi bir şekilde azaltacak önemli bir protokol" dedi.

 "Şu andaki imkanlarımız 20 milyar liraya kadar bir kredi hacmini sunuyor":

Şimşek, “Krediye erişimi arttırılacak. KOBİ'ler ana eksen olmakla birlikte, KOBİ dışındaki firmaların da finansa erişimini bu çerçevede mümkün hale getiriyoruz, yani kullanımı esnek hale getiriyoruz. Bu birinci husus. Kredi Garanti Fonunun kendisi daha çok bu işte koordinatör rolünü oynayacak. Bankalar daha çok reyting sistemleriyle, kendi değerlendirmeleriyle krediye karar verecekler. Burada her bankaya bir üst limit tanınacak. Her bankanın da bu verdiği kredilerden dolayı yazacağı, yani takibe dönüşecek kredi oranını da biz yüzde 7 ile sınırlıyoruz. Hazine'nin kefaletini artırıyoruz. KOBİ'lere yüzde 85'e kadar kefalet veriyoruz. İhracatçıya ise yüzde 100. KOBİ dışındaki daha büyük firmalara da yüzde 75 bir kefalet söz konusu. Dediğim gibi limitler belirlenecek, standartlar belirlenecek. Bankacılık sektörü esas itibariyle bu kredilendirmeyi kendileri yapacaklar. Şu andaki imkanlarımız 20 milyar liraya kadar bir kredi hacmini sunuyor. Ama inanıyorum ki yakın dönemde ilave bütçeden gelecek kaynaklarla bunu kat kat daha yükseğe çıkarma imkanımız olacak" şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek, imzaların atılmasının ardından “Bu zor dönemde reel sektörün yanındayız. Üretenin, istihdam sağlayanın, ihracat yapanın çok güçlü bir şekilde Hazine olarak arkasındayız. Bankacılık sektörümüz sağlam. İnşallah birlikte daha çok üreteceğiz, daha çok istihdam sağlayacağız, daha çok ihracat yapacağız" dedi.

Yıllık Rapor