haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Araştırma

3.11.2016

IMF, Türkiye'de Büyümenin Potansiyelin Altında Kalabileceği Uyarısını Yaptı

IMF Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa için Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'ndan; "Türkiye ekonomisinde büyüme gelecek birkaç yıl yavaşlayabilir. 2016’da büyümeyi itekleyen bir defaya mahsus faktörler dağılabilir. Azalan iş dünyası güveninin oluşturduğu ters rüzgarlar, yatırımlar üzerinde daha da baskı yaratabilir. Bu, büyümenin potansiyelin altında kalmasına neden olur"...

Uluslararası Para Fonunun (IMF), 'Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa için Bölgesel Ekonomik Görünüm' raporunu yayınlandı. IMF, Raporda, Türkiye için 2016 ve 2017 yılı için öngördüğü büyüme oranlarını yüzde 3,3 ve yüzde 3 olarak teyid etti ancak, ekonominin kırılganlığına, iş dünyasında güvenin azalmasına ve büyümenini yavaşlamasına karşı uyardı.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinde büyüme gelecek birkaç yıl yavaşlayabilir. 2016 yılındaki yavaş büyüme kredi yavaşlamasının, reel efektif kur değerlenmesinin ve tüketici, yatırımcı güveninin zayıflamasının yansıması. 2017 yılında Türkiye ekonomisinde büyümenin daha da yavaşlamasını bekleyen IMF, azalan iş dünyası güveninin oluşturduğu ters rüzgârların yatırımlar üzerinde daha da baskı yaratacağını öngörüyor.

"Yapısal reformlar özel sektör tasarruf oranını artırmaya yönelik olmalı":

IMF, Türk Lirası’nda değer kaybı ve parasal gevşemenin devam edecek etkilerine bağlı olarak enflasyonist baskıların yüksek kalmalarının beklendiğini de vurguluyor. Büyük negatif net uluslararası yatırım pozisyonu ve yüksek miktarlı dış finansman ihtiyacı dikkate alındığında Türkiye’nin piyasa güvenindeki ani değişikliklere karşı kırılgan olduğunu tekrarlayan IMF, Türkiye’de yapısal reformların özel sektör tasarruf oranını artırmaya ve yatırım ortamını iyileştirmeye odaklanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de büyümenin gelecek birkaç yılda potansiyelin altında gerçekleşmesinin beklendiği değerlendirmesinin yer aldığı raporda, “2016’da büyümeyi itekleyen bir defaya mahsus faktörler dağılır ve aşınmış iş güveninden kaynaklanan karşı rüzgârlar yatırım üzerinde ağırlığını daha da artırırsa, büyümenin potansiyelin altında kalması tahmin ediliyor” denildi. 

 

 

 

Yıllık Rapor