haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Doğalgaz   Doğalgaz Taşımacılık   Enerji

7.10.2016

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi

TANAP A.Ş. Genel Müdürü Saltuk Düzyol:"Projenin finansmanı için ortaklarımız BOTAŞ ve SGC ile Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası arasında müzakereler devam ediyor. Anlaşmalarının yıl sonunda ya da en geç önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde imzalanması bekleniyor"...

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) A.Ş. Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projeye ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

Düzyol; "Projenin finansmanı için ortaklarımız BOTAŞ ve SGC ile Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası arasında müzakereler devam ediyor. Anlaşmalarının yıl sonunda ya da en geç önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde imzalanması bekleniyor" dedi.

Hatırlanacağı gibi sizlere en son EBRD Enerji ve Tabii Kaynaklar Direktörü Puliti'nin, "Şu anda TANAP ve TAP'ın finansmanı üzerinde çalışıyoruz, değerlendirme aşamasındayız. Her iki proje için toplam 1,5 milyar Dolar'lık bir finansman paketi olacak ama bu miktarın iki proje arasında nasıl bölüneceğini söylemek için henüz erken" açıklamalarını sunmuştuk TEBA:1782/ 21 Eylül 2016. Ayrıca sizlere Avrupa Komisyonu'nun TANAP'a 3,5 milyon Euro'luk dördüncü hibe desteğini de uygun bulduğunu,  Komisyonun desteklenmesini onayladığı son kalemle birlikte, TANAP’ın hak kazandığı hibe desteklerinin toplamı 10,3 milyon Euro'ya ulaştığını bildirmiştik TEBA:1775/ 29 Temmuz 2016.

"TAP ve SCPX ile emsal projelerle kıyaslandığında çok daha maliyet etkin":

TANAP'ın 11.7 milyar Dolar tahmini yatırım bedeli üzerinden alındığını belirten Genel Müdür Düzyol, "Ancak geçen zaman içerisinde küresel durgunluğun, petrol ve diğer mal ile hizmetlerin fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle imzalanan mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmelerinde yüzde 25'e yakın bir maliyet avantajı yakalandı. TANAP'la birlikte Güney Gaz Koridorunu oluşturduğu diğer projeler olan TAP ve SCPX ile emsal projelerle kıyaslandığında çok daha maliyet etkin olduğu söylenebilir" dedi.

"Irak, Katar ve Doğu Akdeniz gazının da taşınması söz konusu olabilecek":

Düzyol ayrıca, "Boru hattımızın Tek Giriş Noktası bulunmakta olup bu nokta Gürcistan-Türkiye sınırında yer alan Ardahan ili, Posof İlçesi, Türkgözü Köyündeki ticari ölçüm noktası. Bu giriş noktasından Azerbaycan ve onun doğusunda yer alan başta Türkmenistan olmak üzere diğer kaynak ülkelerin gazının ölçüm noktasından teslim alınarak öncelikle Türkiye'deki tüketim merkezlerine ve ardından Avrupa'ya taşınması mümkün. Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının tadil edilerek projeye çoklu giriş imkânı tanınması halinde, Irak, Katar ve Doğu Akdeniz gazının da taşınması söz konusu olabilecektir." diye konuştu.

Yıllık Rapor