haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Araştırma

2.9.2016

IMF, G20 Öncesi Küresel Görünüm ve Politika Zorlukları Raporu

IMF Başkanı Lagarde: "2016, dünya ekonomisinin uzun dönem büyüme ortalaması (1990-2007) olan yüzde 3.7'nin altına düştüğü 5. yıl oldu ve 2017 de 6. yıl olabilir. 1990'ların başından bu yana dünya ekonomisi bu kadar uzun süreli bu kadar düşük kalmamıştı"...

Uluslararası Para Fonu (IMF), 4-5 Eylül 2016 tarihlerinde Çin'de düzenlenecek G20 Lİderler Zirvesi öncesinde, "Küresel Görünümler ve Politika Zorlukları" başlıklı kısa raporunu yayınladı.

Raporda, İngiltere'deki AB referandumu sonrasında yaşanan gerilemenin ardından finansal piyasaların büyük ölçüde toparlandığı, ancak son verilerin, ticarette büyümenin yavaşladığına ve çok düşük enflasyona işaret ettiğini bildirildi.

Ticaretteki yavaş büyüme ve çok düşük enflasyonun global ekonomide bu yıl çok daha ılımlı bir büyümeye neden olacağı, rekor düşük seviyedeki faiz oranlarına rağmen yatırımların hayal kırıklığı yaratmaya devam edeceği vurgulandı. Yatırımlardaki zayıflığın talep şartlarını yansıttığı, bunun yanı sıra şirketlerin yüksek borç yükleri ve zayıf finans sektörü bilançolarının da yatırımlarda zayıflıkta rol oynadıkları belirtildi.

Eşitsizliğin arttığı bir ortamda düşük ve düşmeye devam eden büyümenin zorlu bir politika ortamına yol açtığına işaret edilirken risklerin dengesinin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini belirtildi.

Gelişmekte olan ekonomiler arasında ekonomik performanslar açısından farklılıklar olduğuna da işaret edilen raporda, Çin'de yeniden dengelenmenin 2. çeyrekte de devam ettiğine; tüketimin, yatırımları, hizmet sektörünü ve sanayi sektörünü aştığına da vurgu yapıldı. Rusya'nın ekonomik daralmasının dip noktaya ulaştığı savunulan raporda, düşen finansman maliyetleri ve daha iyi petrol fiyatlarının sonucu olarak Rusya'nın görünümünde iyileşme olduğuna dikkat çekildi.
Raporda Türkiye'ye ilişkin olarak ise tek bir cümleye yer veren IMF, "Türkiye'de güçlü büyüme ivmesinin yavaşlamakta olduğu görülüyor ve son siyasi gelişmeler görünüme daha fazla belirsizlik ekliyor" dedi.

IMF Başkanı Lagarde, "Dünya ekonomisinde büyüme 1990'ların başından beri bu kadar uzun süreli ve bu kadar düşük olmamıştı":

IMF Başkanı Lagarde, G20 toplantısı öncesi yaptığı yazılı açıklamada, liderleri düşük büyümeye karşı uyardı ve acil politika çağrısı yaptı. 2016'nın, dünya ekonomisinin uzun dönem büyüme ortalaması (1990-2007) olan yüzde 3.7'nin altına düştüğü 5. yıl olduğunu ve 2017'nin de 6. yıl olabileceğini kaydeden Lagarde, 1990'ların başından bu yana dünya ekonomisinin bu kadar uzun süreli bu kadar düşük kalmadığını bildirdi.

Korkulan düşük büyüme tuzağından kaçınabilmek için güçlü politika uygulamaları gerektiğini vurgulayan Lagarde, küresel ajanda da şunlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti;

-Talebi desteklemek,

-Yapısal reformları sürdürmek,

-Ticaret maliyetlerinin düşürülerek, ticaretin yeniden canlandırılması,

-Büyümenin daha genişçe paylaşılmasını sağlamak. 

 

Yıllık Rapor