haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Doğalgaz   Hükümetlerarası

2.9.2016

Türk Akımı Projesi (I)

Enerji Bakanı Berat Albayrak Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile görüştü. Görüşmeden sonra Gazprom tarafından yapılan açıklamada, Projenin uygulamaya başlaması için gerekli tüm izinlerin en yakın zamanda verilmesi konusunda anlaşıldığı bildirildi. Gazın Türkiye'ye arzı ile ilgili şartlar için BOTAŞ ile Gazprom arasında teknik ve ticari görüşmeler devam edecek...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rus enerji şirketi Gazprom’un Üst Yöneticisi (CEO) Aleksey Miller ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Albayrak ile CEO Miller arasındaki toplantıda, Türk Akımı Projesi, iki ülke arasında gaz konusundaki tahkim sorununun çözümü ve bölgesel enerji işbirliği konuları ele alındığı bildirildi. 

Ardından BOTAŞ ile Gazprom’un üst düzey yetkililerinin teknik görüşmelere başladığı kaydedildi. Bu toplantıya Türkiye’den BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ve Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ile iki şirketin üst düzey yetkilileri katıldı.

Gazprom, "Türk Akımı’nın izin prosedürünün en kısa sürede  tamamlanması konusunda mutabakata varıldı":

Toplantıların ardından Gazprom tarafından yapılan açıklamada, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türk Akımı’nın izin prosedürünün en kısa sürede  tamamlanması konusunda mutabakata varıldı" denildi. Rus gazının Türkiye’ye sevkiyatına dair ticari müzakerelere devam edileceğinin belirtildiği açıklamada, Tarafların enerji alanındaki bölgesel işbirliğiyle ilgili konuları da masaya yatırdığı vurgulandı.

Türk Akımı Projesi için yapılacak teknik ve ticari görüşmelerde öne çıkacak en önemli konuların, boru hattının sayısı, doğalgazın miktarı ve doğalgazın fiyatı olacak. Bilindiği gibi, South Stream Şirketi Çevre Bakanlığı'na 4 paralel boru hattı için ÇED başvurusu yapmıştı TEBA:1735/ 13 Ekim 2015. Öte yandan, Türkiye ise 14,75 bcm'lik tek boru hattına sıcak bakıyor. Böylece Rusya'dan alınan toplam doğalgaz miktarında artış olmayacak. İki ülke arasındaki uçak krizinden önce, en son, ilk boru hattı için müzakerelere geçilmesine hazırlanılmaktaydı.  

Yıllık Rapor