haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Yurtdışı Haberler   Araştırma

22.7.2016

IMF, G20 Toplantısı İçin Hazırlanan Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları Raporu

"Gelişmiş ekonomilerde ılımlı toparlanma sürecek, gelişen ekonomilerde büyüme beklentileri daha cansız olacak. Gelişmekte olan ekonomilerde şirket borçları ve finansal riskler önemli. Küresel ticarette entegrasyon sağlanmalı ve ticaret yaygınlaşmalı. İngiltere-AB arasındaki yeni ilişki netleşmeli"...

IMF, Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentisini %3.8'de korurken 2017 için beklentisini % 3.4'ten % 3.2'ye düşürdü...

Uluslararası Para Fonu (IMF), 23-24 Temmuz 2016 tarihlerinde Çin'de yapılacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Yöneticileri Toplantısı için, Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları Raporu'nu yayımladı.

Raporda, Brexit'in küresel ekonomide ekonomik, politik ve yapısal belirsizlikleri arttıracağı vurgulanıyor. Küresel görünümün “Brexit” sonrasında beklenen makroekonomik sonuçlar ile birlikte, 2016 ve 2017 için aşağı yönlü revize edildiği belirtiliyor. Küresel ekonomide büyümenin sadece düşük değil, aynı zamanda da eşitsiz olduğuna işaret ediliyor ve bunun ticarete erişim ve göç gibi konularda zorlukları arttıracağı belirtiliyor.

İngiltere ve AB arasında kurulacak yeni ilişkinin netleşmemesinin, belirsizliği arttıracağı ve kısa vadede kararlı adımlar atılmazsa risklerin artacağı ve küresel büyümeyi aşağı çekeceği bildiriliyor. Ayrıca, eğer iyi yönetilmezse, Çin'deki geçişin küresel ekonomide kırılganlığı arttırabileceği ileri sürülüyor.

IMF, Raporda, Brexit konusunda belirsizliğin ortadan kalkması ve İngiltere-AB arasında ticaretin getirilerinin de korunacağı, yeni bir ilişkiye geçişin bir an önce sağlanması uyarısında bulunuyor.  Gelişmekte olan ekonomilerde şirket borçlarının ve finansal risklerin ve Çin'de yeni bir büyüme modeline geçişin önemli olduğuna işaret eden IMF, bunlar için kamu kaynağı kullanılmasının gerekebileceğini bildiriyor. Ayrıca, küresel ekonomide büyümenin sağlanabilmesi için, ticarette entegrasyonun ve ticaretin yaygınlaşmasının gerektiğini vurguluyor.

IMF, Türkiye'nin 2017 için büyüme öngörüsünü düşürdü:

IMF, gelişmiş ekonomilerde ılımlı toparlanmanın süreceğini öngörürken gelişen ekonomilerde büyüme beklentilerinin tarihsel perspektifte daha cansız olacağını bildiriyor

IMF raporda, Türkiye için büyüme öngörüsünü de aşağı çekiyor.  Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentisini %3.8'de korurken 2017 için beklentisini % 3.4'ten % 3.2'ye düşürüyor.

 

 

 

Yıllık Rapor